Chocoladepudding met slagroom
Wat denk je van deze chocoladepudding met slagroom of in een woordje Italiaans budino al cioccolato con panna montata? Het is een recept van de Italiaanse patissier Luca Montersino, een mythe in de Italiaanse patisseriewereld. Luca Montersino speelt een hoofdrol in de Italiaanse kookprogramma's 'Peccati di Gola' en 'La prova del cuoco', is auteur van verschillende kookboeken en heeft verkooppunten bij foodwalhalla Eataly in Torino, in Rome en in de wereldsteden Tokyo en New York. Zijn idee over voeding, en dan vooral over desserts, verwoordt hij als volgt: "Niet de desserts zijn de vijand van onze gezondheid, wel de kwaliteit van de ingrediënten en de povere aandacht aan voedingswaarden en calorieën". Ben je fan van Montersino's idee? Ban dan de pudding uit het zakje en maak deze kraakverse chocoladepudding van pure chocolade, met niet te vergeten, bovenop een toefje vers geklopte slagroom. Een heerlijke verwennerij op de (hopelijk) laatste koude winterdagen!
Bron recept: Luca Montersino
Ingrediënten (4 personen)
Voor de pudding
100 g verse slagroom
450 g (half)volle melk
50 g eidooiers
130 g suiker
50 g cacaopoeder
100g pure chocolade
12 g maïszetmeel (ongeveer 1 eetlepel)
4 g gelatine
Voor de decoratie
200 g verse slagroom
cacaopoeder
Aan de slag
Meng de eidooiers met de suiker, cacaopoeder en maïszetmeel. Voeg de vloeibare room toe en meng nogmaals goed.
Week intussen de gelatine in koud water.
Breng de melk aan de kook en voeg het klaargemaakte eier-cacaomengsel eraan toe. Meng goed en breng opnieuw aan de kook tot aan het kookpunt van 90°C. Zet het vuur af en doe de chocolade (in kleine stukken breken) erbij totdat deze helemaal is gesmolten. Knijp de gelatine uit, doe hem bij de pudding en meng goed.
Giet de pudding in glaasjes en laat lichtjes afkoelen. Zet de glaasjes nadien in de koelkast.
Klop vlak voor het opdienen de room op en doe deze - eventueel met een spuitzak - op de pudding. Bestrooi met cacao.
Buon appetito!
Reacties