Cibo & Vino Toscana

Op zondag 25 oktober 2015 organiseerden Paul en Anne van wijnhandel bere.bene in Lier voor de vijfde keer Cibo & Vino, een uniek wijnevenement waarbij een aantal Italiaanse wijnen kunnen worden geproefd bij een lekker diner. Bij de vorige edities van Cibo & Vino kwamen de regio's Puglia, Le Marche, Piemonte en Sicilië aan bod, deze keer namen Paul en Anne ons mee naar het alom gekende Toscane. 


Kok van dienst was Jan Van de Velde, de talentrijke sous-chef van het Lierse restaurant Numerus Clausus. In 2012 behaalde hij een derde plaats in de wedstrijd 'Eerste kok van België' en het is haast zeker dat er nog prijzen zullen volgen. Voor het evenement Cibo & Vino Toscana mocht de jonge chef zijn creativiteit de vrije loop laten, en dat leverde zes fijne en smaakvolle gerechtjes op met een mooie knipoog naar 'la bella Italia'.


Het diner begon voortreffelijk met een antipasto van prosciutto met verse vijg, buffelmozzarella, venkel en oude balsamico (links), een op-een-top geslaagde combinatie met de door Paul gepresenteerde Piccabòn 2014, een verfrissende spumante gemaakt van 100% vermentino. Vermentino is een witte druivensoort die vooral in Sardinië wordt aangeplant, maar waarmee ook het Toscaanse wijnhuis Tenuta Casteani verrassende resultaten behaalt. Ook bij de tweede antipasto, een bruschetta met gemarineerde tonijn, gegrilde groenten en rucolapesto (rechts) proefden we een vermentino-wijn van hetzelfde wijnhuis Tenuta Casteani.



Hoe graag zou ik nog eens willen proeven van de smeuïge risotto met boschampignons, butternutpompoen, verse geitenkaas en herfsttruffel (links). Met daarbij een glas Chianti van wijnhuis Majnoni Guicciardini uit de Val d'Elsa, leek de Duomo van Firenze plots heel dichtbij. Bij een wijntrip naar Toscane hoort natuurlijk ook een Brunello di Montalcino (Maté - 2009), een mooie combinatie met de traag en op lage temperatuur gebraiseerde kalfshals met pruimtomaat, ui, look en wilde kruiden, afgewerkt met gremolata en pecorino (rechts)



Ben je, net als ik, gek van kaas? Dan zou je vast en zeker vrolijk worden van het assortiment kazen met een compote van witloof, krokante peer en geroosterde pijnboompitten (links), dat een geslaagd huwelijk opleverde met het glas Terra di Casteani van 2007, een houtgelagerde wijn van rijpe sangiovese- en merlotdruiven. En natuurlijk herinner ik me het luchtige geklop in de keuken en de hemelse smaak van de nog lichtjes warme sabayon van amaretto met gestoofde appeltjes en amandelbiscotti (rechts). Laat de volgende editie van Cibo & Vino maar komen...

Noteer alvast het weekend van 28 en 29 november 2015 in je agenda, want ook dan kun je een aantal van de overheerlijke wijnen van bere.bene proeven en ontdekken. Salute!


Praktisch
bere.bene
Veemarkt 7A
2500 Lier - België

Reacties