De Foodmadam

De Foodmadam

zaterdag 13 februari 2016

De Mercato Centrale in Firenze

Natuurlijk staan culturele bezienswaardigheden zoals de Duomo, de Ponte Vecchio, de Basilica di Santa Croce en het standbeeld van Michelangelo bovenaan op ieders lijstje bij een trip naar de renaissancestad Firenze. Maar breng zeker ook een bezoek aan de grootste overdekte markt van Toscane, de 'Mercato Centrale', die helemaal in het teken staat van de Italiaanse keuken. Alvast een tip: zorg dat je vooraf niet gegeten hebt!

Mercato tradizionale - Traditionele markt

De Mercato Centrale ligt in het hart van de wijk San Lorenzo, op enkele minuten wandelafstand van de Duomo en het treinstation van Santa Maria Novella. Het sfeervolle gebouw dateert uit 1874 en was destijds een supermodern bouwproject door de gietijzeren constructie en de grote ramen. Fijn weetje: de architect, Giuseppe Mengoni, heeft ook de Galleria Emanuele II in Milaan ontworpen. De markt is altijd in trek geweest bij de Toscaanse locals, maar sinds de verwaarloosde en verloederde eerste verdieping in 2014 werd omgetoverd in een trendy 'food court' (een overdekt binnenplein met daarrond verschillende foodkramen), is de Mercato Centrale dé place-to-be geworden voor smulpapen. De traditionele markt op het gelijkvloers is een lust voor het oog. Neem dan ook de tijd om rond te struinen tussen de marktkraampjes met lokale producten zoals verse groenten, vlees, vis, kaas, wijn, brood- en banket en gedroogde vruchten.


Hoewel je vooral op de eerste verdieping van de Mercato Centrale kunt eten, mogen de traditionele streetfoodtenten op het gelijkvloers absoluut niet worden vergeten. Denk maar aan de oudste streetfoodkraam van Toscane, Da Nerbone. Nerbone bestaat al sinds 1872 en is heel geliefd bij de Toscanen. Niet verwonderlijk dus dat ook toeristen - vooral Chinezen - steevast de weg weten te vinden voor een lekkere panino of een van de andere heerlijkheden. Laat je vooral niet afschrikken door de rij wachtenden en geef je ogen intussen de kost.


En dan is de beurt aan jou om te bestellen. Wordt het een panino con bollito (met gekookt rundvlees) of een panino con pancetta? Of hoor je bij de dappere proevers en ga je voor een panino con lampredotto, een broodje met daarop het vlees van de vierde maag van de koe? Het klinkt misschien niet appetijtelijk, maar het vlees smelt echt weg in je mond en de smaak is hemels. Lampredotto is trouwens dé specialiteit van het huis, en die van Nerbone zou ook nog de beste zijn van heel Toscane!


Ben je een visliefhebber? Eet dan je buik rond bij Fish & Chips, waar ze heerlijke gefrituurde vis hebben. Niets zo gezellig als met een lekker hapje en een fris wit wijntje aan de toog van een streetfoodkraam te zitten genieten. Vlak voor je ligt de verse vis netjes uitgestald, en als je geluk hebt, is de visboer net een inktvis aan het kuisen. Op de Mercato Centrale is eten ook op-en-top beleven.


Al primo piano - The first floor

Ben je in voor trendy concepten, dan moet je op de eerste verdieping van de Mercato Centrale zijn. Het idee van Al primo piano of The first floor werd in 2014 bedacht door de Italiaanse ondernemers Umberto Montano en Claudio Cardini. Ze bliezen opnieuw leven in de leegstaande en verloederde verdieping door ze in te richten als 'food court', die helemaal gewijd is aan typische producten uit de traditionele Toscaanse en Italiaanse keuken. Het resultaat is een overdekte ruimte van 3000 m2 met een centraal plein met 500 zitplaatsen. Rond het plein vind je allerlei botteghe (winkeltjes), een enoteca (wijnbar), een restaurant, een pizzeria, een birreria, een caffetteria (koffiebar), een kookschool en een boekenwinkel, er werd zelfs voor een bankautomaat gezorgd. 


Hoe gaat het het concept van Al primo piano in zijn werk? Je kiest een gerecht aan een van de foodstanden (bekijk alvast het onderstaande grondplan), je betaalt aan de kassa en je neemt plaats aan een tafeltje op het centrale plein, ongeacht waar je je eten hebt besteld. Zit je graag aan een langere tafel of liever aan de bar? It's up to you. Alles draait hier om eten, proeven, genieten en gezellig samen zijn. En dat het eten vers is, daar kun je van op aan, want alle gerechten worden met ingrediënten van de markt gemaakt. Vandaag, slechts twee jaar verder, wordt Al primo piano aangestipt als de belangrijkste culinaire ontmoetingsplaats van Firenze, en daar hoeven we ons absoluut niet over te verbazen. 


De Mercato Centrale in een praktisch overzicht

Ligging: Piazza del Mercato Centrale - Via dell'Ariento (ingangen)

Openingsuren traditionele markt gelijkvloers: 
   - maandag tot vrijdag van 7-14 uur
   - zaterdag van 7 - 17 uur (zaterdag gesloten tijdens de zomermaanden)

Openingsuren Al primo piano, eerste verdieping: elke dag van 10 - 24 uur

Geen opmerkingen: