De Foodmadam

De Foodmadam

maandag 18 januari 2016

Risotto alla milanese

Zet een stukje Milaan op tafel met de kleurrijke, smeuïge en goddelijk smakende risotto alla milanese. Risotto alla milanese of risotto giallo (gele risotto) is een rasechte klassieker uit de regio Lombardia, en vooral in de modestad Milaan moet je hem ooit een keer proeven. Kun je, net als ik, niet aan de uitdaging weerstaan om de risotto alla milanese zelf te maken? Dan moet je zeker aan de slag met het onderstaand recept. Met een goede runderbouillon kom je al ver, maar haal zeker ook wat rundermerg bij je slager, want die geeft de risotto zijn eigen aparte smaak. Bovendien is rundermerg onmisbaar als je het traditionele recept wilt volgen. Parfumeer de risotto met geurige saffraandraadjes en maak hem lekker romig met boter en geraspte grana padano-kaas. Ik proef de pure smaken van de risotto alla milanese het liefst als een simpel voorgerecht, maar je kunt hem ook serveren als bijgerecht bij onder andere ossobucco. Succes gegarandeerd! 


Bron recept: Allrecipes Italia

Ingrediënten

1,5 l runderbouillon
50 g verse boter
1/2 ui
350 g carnaroli-rijst
60 g rundermerg (te verkrijgen bij een goede slager)
1/2 glas droge witte wijn
1 zakje saffraandraadjes
40 g geraspte grana padano

Werkwijze

Verwarm de bouillon of maak zelf een bouillon.

Snij de ui fijn. Doe de helft van de boter in een kookpot en fruit de fijngesneden ui. Doe het rundermerg erbij en meng goed. Laat enkele minuutjes sudderen.

Voeg de rijst toe en blus met wijn. Als de wijn verdampt is, voeg je langzaam, soeplepel per soeplepel, de warme bouillon toe. De rijst moet net onderstaan zodat hij langzaam kan garen. Blijf voortdurend roeren.

Los de saffraandraadjes op in een soeplepel warme bouillon. Wanneer de helft van de kooktijd is verstreken, voeg je de saffraandraadjes toe. Blijf roeren en bouillon toevoegen totdat de rijst gaar en smeuïg is. Kruid met zout en peper.

Zet het vuur uit. Voeg de rest van de boter en geraspte grana padano toe. Meng alles goed. Doe het deksel op de kookpot en laat een minuutje rusten.

Doe de risotto in een bord of een kommetje en bestrooi met geraspte grana padano.

Buon appetito!

Geen opmerkingen: