De Foodmadam

De Foodmadam

maandag 14 december 2015

Winterkoekjes uit Le Marche: Cavallucci di Apiro

Met de feestdagen in het vooruitzicht zijn enkele (kerst)recepten helemaal op hun plaats. Wat dacht je van deze heerlijke cavallucci di Apiro? Het zijn typische 'winterkoekjes' uit de regio Le Marche, waar ze in en rond het dorpje Apiro op een traditioneel kerstmenu niet mogen ontbreken. De koekjes hebben een smeuïge vulling van gedroogde vruchten, noten en sapa (saba of mosto cotto), een donkerbruine zoete en stroperige vloeistof die verkregen wordt door druivenmost gedurende lange tijd op een zacht vuur te laten inkoken. Sapa is een typisch product uit de regio's Le Marche, Abruzzo en Emilia-Romagna, en smaakmaker voor kaas, ijs, fruitsalades en andere desserten. En jazeker, je kunt het in haast elke Italiaanse delicatessenwinkel kopen. Haal dus gauw een flesje sapa in huis en ga aan de slag met onderstaand recept. Dan verruk ook jij je gasten op kerst met de zalige en zeemzoete smaak van de Marchegiaanse cavallucci di Apiro. Veel bakplezier!


Bron recept: blog La creatività e i suoi colori

Ingrediënten

Vulling
300 g sapa 
100 g okkernoten
100 g amandelen
100 g gedroogde vijgen
50 g sultana-rozijnen
zeste van 1 sinaasappel
tasje koffie (let op: Italiaanse dosis!)
100 g suiker
50 g paneermeel

Deeg
100 g witte wijn
100 g suiker
100 g zonnebloemolie of maïsolie
1 vanillestokje
1/2 zakje bakpoeder
500 g bloem

Afwerking
bloemsuiker of Alchermes (een rode Italiaanse likeur)

Werkwijze

Vulling

Laat de rozijnen gedurende een tiental minuten wijken in lauw water. Zet alvast een tasje Italiaanse koffie klaar zodat het kan afkoelen.

Hak de okkernoten, amandelen, vijgen en rozijnen fijn. Voeg de sinaasappelzeste, suiker, koffie en het paneermeel toe. Doe de sapa erbij en meng het geheel goed. 

Laat de vulling liefst een nachtje rusten, zo komen de smaken nog beter tot hun recht. 

Deeg

Doe de bloem in een mengkom en maak een kuiltje. Doe er suiker, bakpoeder en vanille bij. Vervolgens de witte wijn en olie. Meng, maak een bol en kneed gedurende een tiental minuten tot een soepel deeg. 

Rol het deeg uit met een deegrol tot het een dikte heeft van enkele millimeters. Snij rechthoekige plakken van ongeveer 15 cm op 8 cm. Doe de vulling in het midden van de plakken en vouw ze dicht als een envelop. Zorg dat de sluiting aan de onderkant zit. Geef een lichte draai aan het deeg en duw op de uiteinden met een vork.

Bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 25 minuten.

Laat de koekjes afkoelen en bestrooi ze met bloemsuiker of smeer ze in met Alchermes.

Weetje

Sapa, saba, of mosto cotto is te koop bij haast alle Italiaanse delicatessenwinkels.

In plaats van de cavallucci di Apiro te bestrooien met bloemsuiker, worden ze ook vaak ingesmeerd met Alchermes, een rode ietwat stroperige Italiaanse likeur.

Geen opmerkingen: