De Foodmadam

De Foodmadam

woensdag 23 december 2015

Huisgemaakte pandorini, de ster met kerst

Elke Italië-liefhebber kent vast wel de panettone, een typisch Italiaans kerstbrood dat rond de eindejaarsfeesten in haast alle Italiaanse supermarkten en delicatessenwinkels te vinden is. Dat deze Milanese kerstcake een Venetiaans broertje heeft met de al even mooie naam 'pandoro', is soms minder geweten. 

Pandoro is afkomstig van pan d'oro of brood van goud, en in tegenstelling tot de panettone bevat hij geen rozijnen, noch geconfijt fruit. Puur goud, puur natuur. Omdat de bereiding heel intensief is en het deeg een lange rijstijd nodig heeft, kopen de meeste Italianen hun pandoro kant-en-klaar. Of ze gaan op zoek naar een sneller recept, zoals dat van kokkin en babbelkous Anna Moroni, gekend van het Italiaanse kookprogramma La prova del cuoco op RAI1. Haar huisgemaakte pandorini (mini-pandori) zijn simpelweg superlekker én makkelijk om te maken. Oké, de smaak is niet helemaal dezelfde als die van de echte pandoro, maar komt er toch aardig dichtbij. Serveer de huisgemaakte pandorini als dessert of bij een glaasje prosecco, verpak ze als een smakelijk verwencadeau of hou ze lekker voor jezelf. Wat je er ook mee doet, deze knapperds zijn sowieso dé ster met kerst!


Ingrediënten (voor 6 pandorini)

75 g boter + een beetje extra voor de vormpjes
100 g suiker
3 eidooiers + 2 eiwitten
120 g 00-bloem
80 g aardappelzetmeel
50 ml melk
1 eetlepel cognac
1 zakje vanillesuiker
12 g bakpoeder (3/4 zakje)
een snuifje bicarbonaat (baksoda)
poedersuiker

Aan de slag

Klop de suiker en de boter tot een crème, voeg een voor een de eidooiers toe (bewaar de eiwitten). Doe de bloem en het aardappelzetmeel erbij, en vervolgens de melk, de cognac en de vanillesuiker.

Klop de eiwitten samen met de bakpoeder en de bicarbonaat tot sneeuw. Doe ze bij het mengsel en meng alles voorzichtig. 

Smeer de vormpjes in met boter. Laat ze best wat smelten, dan lukt dat het best. Giet het deegmengsel in de vormpjes en bak in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende 30 minuten. Let op: doe de vormpjes niet te vol, anders lopen ze over. 

Laat de pandorini afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker. Een leuke serveertip: snij de pandorini in schijfjes, dan krijg je mooie stervormpjes. 

Tip

Ik kocht de stervormige bakvorm bij de online-kookwinkel Oldenhof.

Geen opmerkingen: