De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 27 november 2015

Enoteca Falorni - een toost op de wijn!

Enkele blogposts geleden aten we onze buiken rond bij de befaamde Antica Macelleria Falorni in Greve in Chianti. Vandaag beleven onze smaakpapillen opnieuw dolle pret, en wel bij Enoteca Falorni, de grootste wijnzaak van de Chianti-streek en eigendom van dezelfde slagersfamilie Bencistà Falorni.

Enoteca Falorni, ook gekend als Le Cantine di Greve, ligt in de hoofdstraat van het historische centrum van Greve in Chianti. Naast de ingang van supermarkt COOP daal je de trappen af om terecht te komen in een grote ondergrondse ruimte waar het stenen plafond, de prachtige bogen en lange gangen duidelijke sporen zijn van het rijke verleden als wijnkelder. Hier huisde dan ook de eerste wijnmakelaarsunie van de Chianti, de Unione Produttori Vini del Chianti, voorloper van het huidige Consorzio del Chianti Classico.


Overal waar je kijkt, staan en liggen smakelijke flessen wijn in al hun eer te pronken. En natuurlijk vind je bij Enoteca Falorni vooral Toscaanse wijn, waaronder de alom gekende Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Nobile di Montepulciano, maar er zijn ook wijnen te proef uit gastregio's zoals Piemonte, met befaamde wijnen als Barolo, Amarone en Barbera. Neem zeker even de tijd om de wijnetiketten op de flessen te bekijken, het zijn vaak kunstwerken van een ongekende schoonheid.


En dan is het tijd om te proeven! Aan de balie koop je een oplaadbare kaart met een bedrag naar keuze (van 10 tot 25 euro). Je stopt je kaart in de gleuf van een van de Enomatic-wijnautomaten* en kiest de gewenste hoeveelheid: een degustatieportie, een half glas of een glas. Heb je geen idee waar te beginnen, volg dan de door de enoteca uitgestippelde wijntoer langs 13 'proefeilanden' en proef pareltjes van aperitief- tot dessertwijnen.


Nestel je met je gevulde glas in een van de gezellig ingerichte lounge-hoeken of kies een tafeltje in de bistro-ruimte, waar je je honger kunt stillen met een lekkere Toscaanse hap, waaronder verschillende antipasti, crostoni en taglieri, met de heerlijke vleeswaren van Antica Macelleria Falorni. Zie je het graag een keertje groots? Bestel dan een tronco of 'stam', een halve meter lange plank met daarop een selectie van de allerbeste vleeswaren. Op de achtergrond zorgt een muzikaal deuntje voor een ontspannen en aangename sfeer.


Enoteca Falorni is dan wel een op-en-top toeristische trekpleister, maar het is de ideale oplossing voor wie een aantal van de Toscaanse streekwijnen wil proeven, maar geen zin of tijd heeft om van wijnboerderij tot wijnboerderij te rijden. En is het een dagje regenachtig weer, dan is je namiddag hier superlekker gevuld. Een toost op de wijn!


* Leuk weetje: door de unieke Enomatic-wijnserveersystemen kunnen geopende flessen wijn tot vier weken bewaard worden zonder dat de wijn wordt aangetast. De grondlegger en eigenaar van deze wijnsystemen is Lorenzo Bencistà Falorni, een van de broers Falorni. Het bedrijf Enomatic werd opgericht in 2002, vandaag zijn ze wereldleider in de sector van de wijntechnologie, met vestigingen in meer dan 73 landen.

Praktisch
Enoteca Falorni
Piazza delle Cantine, 6
50022 Greve in Chianti
www.enotecafalorni.it 

Geen opmerkingen: