Antica Macelleria Falorni, een Toscaans foodieparadijs

Hammen zoals prosciutto dolce en prosciutto di cinta, worsten waaronder salame con vino, salame piccante en finocchiona, andere fijne vleeswaren zoals bresaola, capocollo, rigatino, guanciale, bij Antica Macelleria Falorni in Greve in Chianti (Toscane) vind je het allemaal. Sinds 1806 - al meer dan 300 jaar! - maakt de familie Falorni op traditionele manier vleeswaren van de allerbeste kwaliteit, en vanuit de hele wereld komen fijnproevers er steevast langs om te kijken, te proeven, en bovenal te genieten.


Antica Macelleria Falorni bevindt zich op het Piazza Matteoti, het centrale plein in Greve. Zodra je de deur van de slagerij opent, komen de meest smakelijke geuren van gerookte hammen en kruidige worsten je tegemoet. Overal om je heen liggen roodkleurige vleeswaren op een begerige koper te wachten, en zelfs het plafond is volledig bedekt met robuuste hompen ham. Tussen al deze aanlokkelijke delicatessen verfraaien oude slagersattributen en opgehangen lookbollen, pepers en maïskolven het geheel. 

          
De broers Stefano en Lorenzo Bencistà Falorni kiezen traditiegetrouw voor lokale runder- en varkensrassen, waaronder het Chianina-rund (denk aan de alom gekende bistecca fiorentina), het Cinta Senese-varken (herkenbaar aan de zwarte kleur en de witte riem rond hun lijf) en everzwijnen die vrij rondlopen in de Toscaanse bossen. De vleeswaren worden op smaak gebracht met verse kruiden zoals venkel, jeneverbes, laurier, look, peterselie, salie en rozemarijn, of zelfs met de befaamde chianti classico-wijn. 


Daal zeker ook af in de 12e eeuwse kelder, waar honderden bollen pecorino op een strooien bedje liggen te rijpen. Je zou er zo in bijten. Ach, natuurlijk is de onweerstaanbare aankleding van de winkel bedoeld om de passerende toeristen te charmeren, maar hoe kan het anders, Antica Macelleria Falorni is dan ook een echt Italiaans fenomeen. 


Zoveel lekkers om naar te kijken, je krijgt voor minder een reuzetrek. Maar wees gerust, ook daaraan heeft de familie Falorni gedacht. In de aangrenzende bistro-macelleria kun je volop proeven van de lekkernijen die in de slagerij te koop zijn, en nog veel meer! Panini, vleestartaar, fettunte (getoast brood met olijfolie) en taglieri (schotels met diverse salami, hammen en/of kaas) doen het water in de mond lopen. Of laat je verleiden door de andere typische Toscaanse gerechten op het menu zoals ribollita, panzanella en pappa al pomodoro. Met daarbij een zalig glaasje chianti-wijn, zittend op het zonnige terras met uitzicht over het prachtige Piazza Matteoti. Kan het leven op zo'n moment nog mooier zijn?  

Il tris: drie fettunte (getoast brood) met Rigatino delle Ripe Montoje,
met Soprassata en citroenzeste, en met Crema di Lardo en sinaasappelzeste
Tagliere - met prosciutto, verse pecorino en krokant brood
Panino - met prosciutto en pecorino

Praktisch

Antica Macelleria Falorni
Piazza Giacomo Matteoti 71 - 50022 Greve
Via Matteo Palmieri 35-37 - 50122 Firenze
www.falorni.it

Buon viaggio!
De Foodmadam.


Reacties

Freek zei…
Leuke blog zeg! Precies omschreven waar de regio voor staat. Mensen die je overal alles laten proeven, of het nu gaat om een lekker wijntje of een goeie prosscito! Prachtstreek
De Foodmadam zei…
Bedankt Freek! Fijn om te horen. Ja, Toscane is een prachtstreek hé. Ik hoop dat ze het massatoerisme het hoofd kunnen blijven bieden, zodat het authentieke Italië er bewaard blijft.