Penne al peperoncino met aubergine en olijven

Kun je maar niet genoeg krijgen van prachtige herfstkleuren, (hart)verwarmende gerechten, en natuurlijk, Italiaanse smaken? Dan is deze pittige herfstpasta met aubergine en olijven helemaal iets voor jou. Ik gebruikte de penne al peperoncino van Dalla Costa, een familiebedrijf uit Veneto dat bekend staat om haar pasta in verschillende kleuren, vormen en smaken. Hun penne al peperoncino heeft een lichtrode gloed en is lichtjes pittig, waardoor hij bijna geen saus nodig heeft om tot zijn recht te komen. En dat is met de buikvullende eindejaarsdagen in het vooruitzicht alvast mooi meegenomen, niet? Let wel, waar op de verpakking een kooktijd staat vermeld van zeven tot negen minuten, vond ik de penne na zeven minuten al net iets te gaar. Maar ik hou dan wel absoluut van de 'Italiaanse' beet, waarbij pasta trouwens op z'n lekkerst is. Vraag het maar eens aan een Italiaan!


Voor deze pasta bak je wat look, peperoncino en aubergine aan, na enkele minuten doe je er olijven, tomaten en kruiden bij, je blust het geheel met een flinke scheut witte wijn en je laat alles nog een tiental minuten stoven. Daarna meng je de aubergines en olijven met de gekookte pasta, je serveert hem in een diep bord en je strooit er, naar voorkeur, wat geraspte pecorino overheen. En ecco fatto, al klaar, ons pastagerecht met een prachtige rode herfstkleur en (hart)verwarmende Italiaanse smaak. Buon appetito!


Ingrediƫnten (2 personen)

200 g penne al peperoncino (van Dalla Costa)
1/2 aubergine
1 San Marzano tomaat
15 zwarte olijven (ontpit)
1 teentje look
1/4 chilipeper 
witte wijn
basilicum
zout
geraspte pecorino (eventueel)

Aan de slag

Kook de penne bijna beetgaar in een ruime hoeveelheid gezouten water. Hou het kookvocht apart, dat kan later van pas komen. 

Snij de look in fijne schijven, de aubergine en de tomaat in kubusjes. Hak de chilipeper fijn. Snij de olijven in de helft. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan. Doe de look, chilipeper en aubergine erin en laat enkele minuten bakken op een middelhoog vuur. Doe de olijven en de stukjes tomaat erbij. Blus met een flinke scheut witte wijn. Kruid met basilicum en zout. Zet het vuur zacht en laat het geheel een tiental minuten stoven. Doe de gekookte pasta erbij en roer om. Voeg een beetje kookvocht van de pasta toe indien de saus te droog is. Doe de pasta in een bord en bestrooi eventueel met wat geraspte pecorino. Serveer warm! 

Weetje

De penne al peperoncino van Dalla Costa is te koop bij Makro en Carrefour tijdens de Italiaanse festivals. In sommige winkels van Carrefour is hij heel het jaar verkrijgbaar.

A presto!
De Foodmadam.

Reacties

Nell zei…
Zo'n (h)eerlijk eenvoudig Italiaans gerecht is ook bij mij favoriet. Fijn ook dat je vermeld dat deze penne bij Carrefour te verkrijgen is. Ik kom er graag (als Nederlander).
De Foodmadam zei…
Dankjewel voor de fijne reactie Nell!