Schiacciata con l'uva of Toscaans platbrood met druiven

Na een weldoende rustperiode, waarin ik enkele weken genoten heb van het Italiaanse 'la dolce vita', zijn we er opnieuw met lekkere gerechten, leuke tips en andere Italiaanse praatjes. De natuur is intussen omgetoverd tot een schilderachtig kleurenpalet, in het bos komen de herfstgeuren je steevast tegemoet. In Italië is de vendemmia (wijnoogst) volop bezig, en mannen en vrouwen werken er zich elke dag uit de naad om alle druiven tijdig binnen te halen zodat de wijnboer er prachtige wijnen van kan maken. Een overheerlijke dolce die deze periode bij haast elke Toscaanse pasticceria te vinden is, is de schiacciata con l'uva, op sommige plaatsen ook wel ciaccia con l'uva of pan con l'uva genoemd. Het is een typische Toscaanse focaccia gemaakt van brooddeeg, olijfolie, suiker en blauwe druiven. Bakkers die het traditionele recept volgen, gebruiken de uva canaiolo, een wijndruif die in de 17e eeuw erg populair was in de regio, naast de gekende sangiovese-druif. Vandaag voegen Toscaanse wijnboeren canaiolo vooral toe aan Chianti-wijnen om de wrangheid van de sangiovese te verzachten. Voor de schiacciata is de canaiolo-druif vooral geliefd om zijn natuurlijke zoetheid en de vele pitten, die in combinatie met de suiker voor een buitengewone smaak zouden zorgen. Hier bij ons zul je de uva canaiolo helaas niet vinden, maar laat je daardoor zeker niet ontmoedigen om deze schiacciata te maken, want zelfs met andere druivensoorten is de smaak gewoonweg zalig. Een nuttige tip die ik wel kan meegeven: kies voor kleine druiven en overdrijf niet met de hoeveelheid. En geef je de gelukkige smullers van je schiacciata ook graag een lesje Italiaans mee? Dan hoef je enkel maar te vertellen dat schiacciata van het Italiaanse werkwoord 'schiacciare' komt, wat platdrukken betekent. Platbrood met druiven dus! Buona schiacciata!


Bron recept: Kookboek Eet, proef en beleef Toscane van Giulia Scarpaleggia (met enkele aanpassingen)

Ingrediënten

400 g 00-bloem of gewone tarwebloem
20 g verse gist
200 ml lauw water (ongeveer)
extra vergine olijfolie
800 g wijndruiven of kleine blauwe tafeldruiven
150 g suiker

Aan de slag

Maak het deeg. Doe de bloem in het berg op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Los de gist op in een beetje lauw water en giet het in het kuiltje. Doe er ook enkele eetlepels olijfolie bij. Begin het geheel te kneden. Voeg telkens opnieuw een beetje water toe totdat je een elastisch deeg bekomt dat niet meer plakt. Geduld is hierbij een nuttige tip. Leg de deegbal in een met olie ingevette kom, dek af met een keukendoek en laat ongeveer 1,5 uur rijzen. Het volume van het deeg moet verdubbelen. Werk opnieuw een of meerdere eetlepels olie door het deeg. Verdeel de deegbal in twee stukken. Neem een rechthoekig of rond bakblik met een afmeting tussen 25 x 30 cm. Vet het goed in met olijfolie of leg er een stuk bakpapier in (ikzelf geef de voorkeur aan het laatste). Rol de beide deeghelften uit met een deegrol (niet te dun). Bedek de bodem van het bakblik met één deeghelft. Doe de helft van de druiven erop, druk ze in het deeg en bestrooi ze rijkelijk met suiker. Bedek alles met de tweede helft van het deeg en duw de randen goed dicht. Doe de rest van de druiven erop, druk ze in het deeg, bestrooi met suiker en besprenkel met olijfolie. Laat het opnieuw 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180 à 190°C en bak de schiacciata ongeveer 45 minuten, totdat de korst goudbruin en knapperig is. Serveer warm of koud.

Tip: voeg wat venkelzaad, anijs of rozemarijn toe voor een moderne twist.

Buon appetito!
De Foodmadam

Reacties