Gelo di anguria - Siciliaanse watermeloengelei

Met deze blogpost trekken we naar het zonnige Sicilië voor een traditioneel en goddelijk zomerdessert: gelo di anguria, gelo di cocomerogelo di mel(l)one of in het Siciliaans gelu di muluna, verschillende regionaal gebonden namen voor eenzelfde gerecht. Gelo di anguria is een gelei op basis van watermeloen die gedikt wordt met zetmeel en vervolgens versierd met chocoladeschilfers, fijngehakte pistachenoten en jasmijnbloemen. Ook kom je weleens varianten tegen met stukjes pompoen of met toegevoegde aroma's zoals kaneel of vanille. In augustus is de gelo di anguria razend populair in Sicilië en traditiegetrouw wordt de pranzo di Ferragosto, de lunch op 15 augustus, ermee afgesloten. Watermeloenen zijn tijdens deze fleurige hoogzomertijd volrijp en hun smaak is niet te evenaren (de watermeloen staat niet voor niets symbool voor de zomer). Reken daarbij dat een watermeloen uit 95% water bestaat en dus weinig calorieën bevat, en je weet meteen dat de gelo di anguria een heerlijke gezonde verfrissing is waardoor het zonnetje zonder meer op tafel schijnt!



Ingrediënten (voor 5 porties van 15 cl)

500 ml sap van een watermeloen 
40 g maïszetmeel
50-70 g suiker
ev. kaneelpoeder
chocoladeschilfers
fijngehakte pistachenootjes
verse jasmijnbloemen (omdat ik er geen kon vinden, heb ik ze vervangen door een takje munt)

Aan de slag

Verwijder de pitten van de watermeloen en mix het vruchtvlees. Giet het sap door een zeef in een kookpot (om onzuiverheden en overblijvende pitten te verwijderen). Neem 100 ml van het sap en vermeng het goed met het zetmeel. Doe het opnieuw bij de watermeloen. Doe ook de suiker erbij en eventueel een vleugje kaneel. Breng het sap op een middelmatig vuur al roerend aan de kook. Na enkele minuten wordt de rode kleur intenser. Blijf roeren totdat het kookpunt wordt bereikt. Zet op dat moment het vuur uit en blijf nog één minuut roeren. Giet het sap in glaasjes en laat afkoelen. Zet ze enkele uren in de vriezer. Versier met chocoladeschilfers, fijngehakte pistachenootjes en verse jasmijnbloemen of een takje munt.


Buon appetito!
De Foodmadam.

Reacties