Boekentip: De Dikke Vinazza van Diane Lensink


"Een beeld van Vinazza, 
het paradijs waar het nog echt donker is 's avonds en de melkweg te zien, 
waar honderden vuurvliegen dansen van mei tot juni en de stilte zo enorm is, 
dat kikkers en krekels oorverdovend lijken. 
Een boek over geuren en smaken. 
En dat je nooit met minder genoegen moet nemen.
Een persoonlijk document over de plek waar ik zoveel van houd. 
Een plek die ik graag met anderen wil delen."

Diane Lensink


De eerste woorden uit De Dikke Vinazza - Kookboek uit een Italiaans paradijs van Diane Lensink. De woorden van een gedreven vrouw die altijd boordevol nieuwe plannen zat om haar paradijs Vinazza in het Italiaanse Ligurië nog paradijselijker te maken, zowel voor zichzelf als voor iedereen die er mee van wilde genieten. Woorden die voortaan in mijn geheugen zullen gegrift staan, want Diane Lensink heeft me met haar boek gecharmeerd, geïnspireerd en geamuseerd. Diane moest ons door een meedogenloze ziekte helaas veel te vroeg verlaten, maar haar ziel en haar indrukwekkende kookkunsten zullen door haar boek ongetwijfeld in vele van onze keukens verder leven.

Diane Lensink was een Nederlandse actrice die haar leven omgooide wanneer ze in 1978, bij toeval, het totaal verlaten gehucht Vinazza ontdekte. Diane was meteen verliefd en stukje bij beetje kocht ze er al de huisjes en bijhorende olijfbomen op om er in 1993 permanent te gaan wonen. Ze bouwde Vinazza om tot een agriturismo met een grote moestuin waar levensgenieters, natuurliefhebbers en rustzoekers zich tegoed konden doen aan haar geweldige keuken. Omdat meermaals de vraag werd gesteld waarom ze geen Vinazza-kookboek schreef, besloot ze uiteindelijk om haar recepten te bundelen. Tot enkele weken voor haar overlijden, in december 2012, bleef Diane Lensink werken aan de finishing-touch van haar derde en tevens allerlaatste kookboek De Dikke Vinazza.


Met de rijke afwisseling aan recepten en verhalen over haar agriturismo Vinazza, maakte Diane Lensink van De Dikke Vinazza meer dan een doorsnee kookboek. Dorpsbewoners krijgen in haar boek een gezicht, persoonlijke anekdotes een grappige inslag. Dat ze gepassioneerd was door koken en daarvoor geliefd was, voel je, en het kon dan ook niet anders dat haar kookboek bol zou staan van gerechten die werden klaargemaakt met verse en authentieke producten. Heel fijn om te weten is dat Diane Lensink deze gerechten ook echt maakte in haar agriturismo. Wie op zoek is naar goede Italiaanse slow food-recepten, vindt in de tweetalige receptenlijst van De Dikke Vinazza zeker zijn gading, wat het ook mag zijn: antipastiprimisecondicontornidolci of salse, liquori e marmellate. Ik probeerde recent de salade van rucola, gekaramelliseerde rode ui en pecorino (insalata di rucola, cipolla rosa caramellata e pecorino), de citroenkip (pollo al limone) en de kiprolletjes met gorgonzola (involtini di pollo con gorgonzola), en alle drie gerechten waren echt om duimen en vingers bij af te likken. De recepten zijn bovendien helder, duidelijk, en zeker niet onbelangrijk, laagdrempelig. Ik kan De Dikke Vinazza alleen maar dubbel en dik aanbevelen, mijn exemplaar kreeg alvast een eervolle plaats in de keuken en ik zal er ongetwijfeld nog heel vaak naar teruggrijpen.

De Dikke Vinazza
Diane Lensink
ISBN: 9789491126024
Prijs: 29,50 euro (hardcover, ingenaaid, leeslintje, 400 pagina's)
Uitgever: Novecento

Te bestellen bij Standaard Boekhandel of via Bol.com.


Culinaire groeten,
De Foodmadam.

Reacties