Carpaccio van aardbeien en aceto balsamico

Als Romeo zijn gevoelens voor zijn grote liefde Juliet met een Italiaanse dolce had moeten uiten in plaats van met een kus, dan had hij ongetwijfeld het balkon beklommen met deze carpaccio van aardbeien en aceto balsamico. De combinatie van aardbeien en aceto balsamico is in één woord goddelijk te noemen, zeker als de aardbeien werden besprenkeld met de enige echte Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP (Denominazione d'Origine Protetta). Prijzig in aankoop (een flesje van 100 ml kost al snel meer dan 50 euro), maar je hebt er slechts enkele druppels van nodig voor een verbluffende final-touch. Heb je toch liever een goedkopere aceto balsamico (niet beschermt met het DOP-label), dan laat je je het best bijstaan door een kenner in een Italiaanse delicatessenwinkel, want de kwaliteitsverschillen zijn enorm. In de supermarkt vind je helaas zelden of nooit een goede balsamico, meestal zijn de flessen er gevuld met rodewijnazijn die op smaak gebracht werd met suiker en karamel. Je zou er voor minder tegenop zien om dit dessert te maken, maar toch moedig ik je aan om net als Romeo te kiezen voor de lastigere weg. Door de hemelse smaak van de aardbeien met de aceto balsamico zul je alle geleverde inspanningen meteen vergeten, en wie weet, krijg je er van je tafelgast nog een dankbare kus bovenop!


Ingrediënten (4 personen)

500 g aardbeien
2 el aceto balsamico di Modena
verse basilicum of verse munt
bloemsuiker

Aan de slag

Snij de aardbeien in dunne plakjes en schik ze op een bord. Druppel de aceto balsamico erover. Verscheur de basilicum of de munt met je handen in kleine stukken en doe ze over de aardbeien. Bestrooi lichtjes met bloemsuiker.


Buon appetito!
De Foodmadam.


Reacties