De Foodmadam

De Foodmadam

donderdag 14 augustus 2014

Buon pranzo di Ferragosto!

Morgen, 15 augustus, is het Ferragosto, een officiële feestdag waar Italianen elk jaar reikhalzend naar uitkijken. Ferragosto is afkomstig van het Latijnse Feriae Augusti, een rustdag die keizer Augustus (63 v.C. - 14 n.C) officieel had ingevoerd om het einde van de oogsttijd te vieren. Pas later werd Ferragosto een religieuze feestdag, bij ons gekend als Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Vandaag is de oorspronkelijke betekenis achterhaald geraakt, maar Ferragosto blijft sowieso een dag van gezellig samenzijn met familie en vrienden met daarbij natuurlijk - Italië zou Italië niet zijn - lekker eten en drinken, het liefst all'aperto (in de buitenlucht).

Als de weersvoorspellingen uitkomen, wordt Ferragosto bij ons alleszins geen geschikte dag voor een picknick of barbecue, tenzij je het droog kunt houden onder een grote paraplu. Wel zal het een ideale moment zijn om je in de zetel te nestelen met een goede film, en dan is er geen betere gepast dan Pranzo di Ferragosto, een hartverwarmende film die helemaal in het teken staat van het Ferragosto-feest. Het is er stilaan eentje uit de oude doos (2008), maar Pranzo di Ferragosto weet mij nog altijd telkens opnieuw te charmeren.


Rome, 14 en 15 augustus, Ferragosto. Iedereen ontvlucht de hitte van de stad voor een weldoende vakantie. Behalve de vijftigjarige vrijgezel Gianni, want die blijft blut achter op zijn appartement in het gezelschap van zijn veeleisende moeder. Omdat Gianni's huisbaas er enkele dagen op uit wil trekken, vraagt die aan Gianni om op zijn bejaarde moeder te passen in ruil voor het kwijtschelden van achterstallige huurschulden. Gezien zijn moeilijke situatie kan Gianni niet anders dan toe te stemmen. Maar wanneer het zover is, brengt de huisbaas ook diens bejaarde tante mee en wanneer uiteindelijk ook de huisdokter zijn moeder weet achter te laten, heeft Gianni zijn handen vol om voor de vier eigenzinnige dames te zorgen en om voor hen een feestelijke pranzo (lunch) te organiseren op een snikhete Ferragosto-dag. Een hectische situatie die je als kijker een aantal smakelijke en amusante taferelen bezorgt.


Spijtig genoeg wordt Pranzo di Ferragosto de komende dagen niet uitgezonden op de Belgische of Nederlandse televisie, maar als je hem graag bekijkt, de film is verkrijgbaar bij Bol.com.

Veel plezier en buon pranzo di Ferragosto!

Tanti saluti,
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: