De Foodmadam

De Foodmadam

woensdag 2 juli 2014

Gegrilde ricotta geparfumeerd met citroen en vergezeld van zoete asperges, taggiasche-olijven en aardbeien

Er worden Braziliaanse temperaturen verwacht de komende dagen, dus haal de barbecues massaal boven! Ik geef alvast een tip voor een overheerlijk voorgerecht op de barbecue dat ook de vegetariërs onder ons zeker en vast zal bevallen: gegrilde ricotta geparfumeerd met citroen en vergezeld van zoete asperges, taggiasche-olijven en aardbeien of ricottina al limone passata al barbecue con asparagi dolci, olive taggiasche e fragole. Wees gerust, je hoeft echt geen ervaren hobbykok te zijn om dit gerecht tot een goed einde te brengen, met een beetje liefde kom je er vanzelf. Wel raad ik aan om enkel te gaan voor ingrediënten van de beste kwaliteit, want die zorgen net voor de uitzonderlijke smaak. En wat als de weergoden uiteindelijk toch beslissen om je geplande barbecue in het water te gooien? Haal dan simpelweg de grill-pan boven en maak deze gegrilde ricotta binnenshuis!


Bron: dit mooie recept is van Giacomo Galeazzi, chef-kok van het restaurant I Carracci bij het gerenommeerde vijfsterrenhotel Majestic in Bologna (mits een enkele aanpassing).

Boodschappenlijstje (4 personen)

500 g verse ricotta (van koeienmelk in het originele recept)
50 g eiwit
zeste van een onbespoten citroen
zout en peper
olijfolie extra vergine
aceto balsamico
1 el fijngehakte wilde venkel of venkelkruid
1 el kandijsuiker
24 groene asperges
150 g aardbeien
50 g taggiasche-olijven (fijne zwarte olijven uit Ligurië): te verkrijgen bij Italiaanse delicatessenzaken; ik kocht ze bij een olijvenverkoper op de zondagmarkt in Heist-op-den-Berg

Aan de slag

Meng de ricotta met het eiwit, de citroenzeste, de venkel of het venkelkruid, zout, peper en een beetje olijfolie. Neem een stuk bakpapier. Doe het ricotta-mengsel op het bakpapier in serveerringen van ongeveer 10 cm doorsnee en 1,5 cm hoogte. Tip: laat de serveerring rond de gevormde ricotta's totdat je ze op de barbecue hebt gelegd (als je voldoende ringen hebt), dan zijn ze het makkelijkst hanteerbaar.

Was de asperges en kook ze ongeveer drie minuten in gezouten water. Zorg ervoor dat ze nog knapperig zijn. Giet ze af en leg ze onmiddellijk in koud water. Laat ze afkoelen. Kruid ze met zout, peper, olijfolie en kaneelsuiker. 

Was en snij de aardbeien in kleinere stukken. Kruid ze met zout, peper, olijfolie en enkele druppels aceto balsamico.

Verwarm de barbecue en leg de ricotta op een stuk bakpapier op de grill-rooster. Grill hem gedurende 6 à 7 minuten. 

Leg de asperges op de grill totdat ze een kleurtje krijgen en beginnen te karameliseren. 

Schik de ricotta met enkele asperges, aardbeien en olijven op een bord. Besprenkel met olijfolie. Werk af met wat peper uit de pepermolen. 


Buon appetito!
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: