De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 27 juni 2014

Piadinarolletjes met ricotta, tonijn, abrikozen en basilicum

Voor een bloggerswedstrijd (#yesicantuna) van Rio Mare diende ik twee originele recepten te verzinnen op basis van tonijn in blik. Voor mijn eerste gerecht koos ik voor pastaschelpen gevuld met tonijn, tomaat en aubergine, deze keer ga ik voor een zomers lunchgerecht: piadinarolletjes met ricotta, tonijn, abrikozen en basilicum of rotolini di piadina con ricotta, tonno, albicocche e basilico.

Piadina is een dun en plat brood dat gemaakt wordt van bloem, reuzel of boter (soms ook olijfolie), water en zout. Het zou oorspronkelijk uit Emilia-Romagna komen, hoewel dat - zoals wel vaker in Italië - weleens wordt tegengesproken door Italianen afkomstig uit andere regio's. Hoe dan ook, vandaag is de piadina een populaire snack in heel Italië en je komt er zelfs speciale piadinerie tegen waar je een uitgebreide keuze hebt tussen verse piadine. Meestal wordt een piadina in tweeën gevouwen met daartussen een vulling van onder andere salame, prosciutto, roomkaas, gegrilde groenten of zoet beleg zoals confituur, honing of Nutella (uiteraard!). Ik maakte er moderne rolletjes van en gaf ze een westerse twist door de vulling van tonijn met fruit te combineren. In Italië wordt dat nauwelijks gedaan, maar het resultaat is zodanig geslaagd dat ik ervan overtuigd ben dat ook Italiaanse lekkerbekken dit gerecht zeker zullen pruimen!Ingrediënten (voor 4 piadine)

Piadina
400 g tarwebloem
50 g boter
2 g bicarbonaat
6 g zout
200 ml lauw water

Vulling
250 g ricotta
160 g Rio Mare tonijn in olijfolie extra vergine
8 abrikozen op siroop (van goede kwaliteit) - ik gebruikte die van Sergio Catalini uit Le Marche (Italië)
verse basilicum
zout en peper

Aan de slag

Meng de bloem met de bicarbonaat en het zout. Voeg de boter toe. Giet langzaam het water erbij en meng alles goed. Kneed het geheel ongeveer 10 minuten totdat je een stevig bolletje deeg bekomt. Laat het deeg 30 minuten rusten, verdeel het daarna in 4 bolletjes. Rol de bolletjes uit tot een dikte van 4 à 5 mm en een doorsnee van ongeveer 20 cm à 25 cm. Bak de piadine langs beide zijden 1 à 2 minuten in een anti-aanbakpan. Tip: om een regelmatige vorm te verkrijgen kun je een springvorm gebruiken of met een pizzasnijder langs een bord snijden.

Snij de abrikozen in stukjes, plet lichtjes de tonijn. Meng de tonijn en de abrikozen met de ricotta. Bestrijk de piadina met het ricotta-tonijn-abrikozenmengsel. Kruid met peper en eventueel zout (voorzichtig met zout, want de tonijn op zich heeft al een zoute smaak). Scheur de blaadjes basilicum en schik ze op de piadina. Rol de piadina op zoals je met een pannenkoek zou doen en snij de rol in schijfjes. Schik de schijfjes op een bord. Versier met basilicum of serveer met een slaatje.


Buon appetito!
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: