De Foodmadam

De Foodmadam

maandag 2 juni 2014

La Festa della Repubblica

Vandaag vieren de Italianen het Festa della Repubblica of het Feest van de Republiek, waarmee het ontstaan van de Italiaanse Republiek wordt herdacht. Na de val van het fascistische regime en het einde van de Tweede Wereldoorlog werd op 2 en 3 juni 1946 een referendum gehouden waarbij de burgers konden kiezen om verder te gaan onder de bestaande staatsvorm als koninkrijk of om Italië uit te roepen tot een republiek. Met bijna 13 miljoen voorkeurstemmen - iets minder dan 11 miljoen Italianen waren tegen - werd het land een republiek en werd de koninklijke familie van het Casa Savoia (Huis Savoye) uit Italië verbannen.

Net zoals op de nationale feestdag in ons land, vinden er in Italië vandaag allerlei officiële en plechtige ceremonies plaats. De festiviteiten in Rome beginnen met de neerlegging van een laurierkrans aan het graf van de Militi Ignoto of de ongekende soldaat, dat zich bevindt bij het Altare della Patria, veelal gekend als het Vittoriano. Onmiddellijk daarna start in aanwezigheid van de belangrijkste staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders de militaire parade in de Via dei Fori Imperiali, de brede straat die van het Piazza Venezia naar het Colosseum leidt. Heb je ooit het geluk om op de Italiaanse nationale feestdag in Rome te vertoeven en de militaire parade van dichtbij te volgen, dan moet je zeker uitkijken naar de Fanfara dei Bersaglieri, de enige militaire muziekkapel in de wereld die hun vrolijke en levendige mars, de Marcia dei Bersaglieri, in looppas uitvoeren. Van amusement gesproken!

La corsa dei Bersaglieri tijdens de militaire parade in 2006

In de namiddag worden ter gelegenheid van het Festa della Repubblica de poorten van de Giardini del Quirinale opengezet voor het publiek en zijn er optredens van verschillende militaire orkesten. Een mooie dag me dunkt, die we hier op mijn blog niet zomaar voorbij mogen laten gaan. En, om net zoals op het Festa della Liberazione in het feestelijke thema van de Italiaanse driekleur te blijven, bedacht ik deze ijsblokjes die je glas water opfrissen, het een mooi Italiaans tintje geven én bovendien ook nog lekker zijn. Zouden de muzikanten van de Fanfara dei Bersaglieri er na hun sportieve inspanningen niet een beetje jaloers op zijn?


Wil jij ook graag deze driekleurige ijsblokjes in je glas? Vul elk vakje van een ijsblokhouder met kleine stukjes verse munt, kokosnoot en aardbeien en zet hem minstens enkele uren in de diepvriezer. Salute!


Culinaire groeten,
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: