De Foodmadam

De Foodmadam

zaterdag 24 mei 2014

Zuppa di pasta e fagioli - Pasta-bonensoep

Vandaag wil ik verrassen met een nieuw smakelijk gerecht: zuppa di pasta e fagioli of pasta-bonensoep. Het is een recept dat ik enkele dagen geleden zelf even uit mijn mouw moest schudden omdat ik onverwacht binnen de kortste keren eten op tafel moest toveren. Geen tijd dus om me nog naar de winkel te haasten, ook geen tijd om kookboeken uit te pluizen of het internet af te schuimen, en nog minder tijd om ingrediënten te gebruiken die een lange kooktijd vragen. Voor veel mensen lijkt het misschien een gruwelmoment, ik vind het daarentegen zalig om gerechten in elkaar te flansen en daarbij te moeten vertrouwen op mijn eigen smaakgevoel. Het enige minpuntje tijdens zo'n fastfood-improvisatie is dat ik soms mijn voorraad in blik moet aanspreken, daar waar ik altijd de voorkeur geef aan verse ingrediënten. Maar dat neemt niet weg dat deze soep weer overheerlijk was en een meer dan eervolle plaats verdiend op mijn blog. Laat gerust weten wat je ervan vond!


Ingrediënten (voor 4 personen)

120 g conchigliette (of een andere kleine pastavorm)
1 doos borlottibonen (400 g)
1 doos rode kidneybonen (400 g)
2 verse tomaten
1 ui
1 teentje look
kruidentuiltje met tijm, laurier en rozemarijn
platte peterselie
1 el geconcentreerde tomatenpuree
1,5 à 2 l runderbouillon 
olijfolie
oudbakken brood

Aan de slag

Snij de ui in min of meer fijne stukken. Hak de gepelde look fijn. Fruit de ui en de look gedurende enkele minuten in olijfolie. Snij de tomaten in kleine stukken en voeg ze toe. Doe ook de bonen erbij.
Laat het geheel vijf minuten sudderen op een zacht vuur. 

Voeg de bouillon toe, het kruidentuiltje en de tomatenpuree. Laat de soep gedurende een half uurtje lichtjes koken. Doe op het einde ook de conchigliette in de soep en kook ze al dente (volgens de aanwijzigingen op de verpakking). Breng de soep op smaak met peper en zout. Werk af met fijngehakte peterselie. Serveer met enkele dikke sneden licht geroosterd oudbakken brood.

Tip

Ik gebruikte naast Italiaanse borlotti-bonen ook Zuid-Amerikaanse kidneybonen (omdat mijn voorraadkast me geen keuze liet), wat een prachtige kleurencombinatie oplevert. Ga je toch liever 100% Italiaans, vervang ze dan door borlottibonen of cannellinibonen, een witte Italiaanse bonensoort.


Buon appetito!
De Foodmadam.

1 opmerking:

Peggy's Pastime zei

Klinkt én ziet er lekker uit !