De Foodmadam

De Foodmadam

dinsdag 27 mei 2014

Pastaschelpen gevuld met tonijn, tomaat en aubergine

Een tijdje geleden werd ik gevraagd om deel te nemen aan een bloggerswedstrijd van het Italiaanse merk Rio Mare. Rio Mare, een bedrijf dat gebouwd is op het Made in Italy-verhaal? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Om de opdracht tot een goed einde te brengen dien ik twee originele gerechten te verzinnen met tonijn in blik van Rio Mare (in eigen nat, in olijfolie of in olijfolie extra vergine). Het eerste recept moet ik in mei publiceren, het tweede in juni. Op het einde van de wedstrijd, eind juni, beslist een jury welke blogger/blogster de twee meest originele recepten heeft bereid waarin de unieke smaak van Rio Mare naar voor komt.


Met de wedstrijd wil Rio Mare van 'koken met tonijn in blik' een nieuwe trend maken en de consument aansporen om vlees door tonijn te vervangen in alledaagse recepten. "Vandaag eet namelijk 70% van de Belgen niet genoeg vis", aldus Rio Mare. En nochtans zijn er redenen genoeg om het wel te eten, en bovendien te kiezen voor de tonijn uit blik van Rio Mare:

  • Vis is licht verteerbaar, bevat minder verzadigde vetten dan vlees en is rijk aan omega-3-vetzuren.
  • Tonijn in blik is een waardig alternatief voor verse vis. Omdat hij afgeschermd wordt van licht en lucht behoudt de vis al zijn voornaamste voedingskwaliteiten. Tonijn is blik is bovendien bijzonder rijk aan omega-3-vetzuren, rijker zelfs dan verse tonijn!
  • De tonijn in blik van Rio Mare bevat geen graten en geen bewaarmiddelen. 
  • Je kunt er tal van warme en koude bereidingen mee maken. Ideaal dus om altijd in huis te hebben.
  • Rio Mare is als mede-oprichter en actief lid van ISSF (International Seafood Sustainability Foundation) van dichtbij betrokken bij het beschermen van het ecosysteem van onze zeeën en oceanen. 
  • Rio Mare gaat voor duurzame kwaliteit. Bijgevolg vissen ze niet zomaar op eender welke wijze en eender welke plaats. De vangst van blauwvintonijn, een bedreigde diersoort, wordt radicaal uitgesloten.

Ik was alvast voldoende overtuigd om creatief aan de slag te gaan met de tonijn van Rio Mare. En onder het motto 'deelnemen is belangrijker dan winnen' maakte ik deze conchiglioni ripieni di tonno, pomodoro e melanzane of pastaschelpen gevuld met tonijn, tomaat en aubergine. Buon appetito!


Inspiratiebron: Delicious.magazine - juni 2014

Ingrediënten (voor 4 personen)

24 conchiglioni (grote pastaschelpen)
160 g Rio Mare tonijn in olijfolie
2 San Marzano tomaten
1/2 aubergine
1 teentje look
1 el kappertjes
verse basilicum
rucola
olijfolie extra vergine
zout en peper

Aan de slag 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Hou zeker een beetje van het kookvocht opzij.

Maak ondertussen de vulling. Hak de look fijn. Doe een scheutje olijfolie in een kookpan en laat de look gedurende enkele minuten fruiten op een zacht vuur. Ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Doe hetzelfde met de aubergine. Doe de blokjes tomaat en aubergine bij de look. Doe ook de kappertjes en de tonijn erbij. Plet de tonijn een beetje zodat je fijnere stukken bekomt. Scheur de basilicum in fijne stukken en voeg ze toe. Laat het geheel een vijftal minuutjes sudderen. Voeg enkele eetlepels kookvocht van de pasta toe voor een smeuïg resultaat. Kruid met peper en zout (wees voorzichtig met zout, in het kookvocht zit al zout en ook de tonijn op zich heeft een zoute smaak).

Doe de vulling in de conchigliette. Zet ze enkele minuten in de voorverwarmde oven, zodat ze terug heel warm zijn. Let wel op: laat de conchigliette niet te lang in de oven, want dan drogen ze uit!

Doe nog wat fijngescheurde verse basilicum op de conchigliette. Schik ze op een bord (zes stuks per bord), werk af met blaadjes rucola en besprenkel met olijfolie.

Tip

Je kunt de conchiglioni als voorgerecht maken, maar het is ook een superleuk idee om ze te serveren als lepelhapje wanneer je gasten op bezoek hebt. Succes gegarandeerd!


Culinaire groeten,
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: