De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 16 mei 2014

Met njam! en Peppe naar Toscane

Goed nieuws voor al wie van de Italiaanse keuken en van de prachtige streek Toscane houdt, want vanaf zondag 18 mei 2014 start op de televisiezender njam! de gloednieuwe reeks Peppe's Toscane. Met tien niet te missen afleveringen bouwt njam! verder op de bestaande succesformule van Peppe's Sicilië. Tijdens dit culinaire avontuur naar Toscane gaat njam!-chef Peppe Giacomazza op zoek naar de beste producten die de regio te bieden heeft en gaat hij ermee aan de slag in zijn mobiele keuken, met op de achtergrond het tot de verbeelding sprekende decor met glooiende heuvels, cipressen, wijngaarden, uitgestrekte bossen en pittoreske dorpjes. En natuurlijk brengt Peppe ook een bezoek aan de Toscaanse hoofstad Firenze, een van de mooiste steden van Italië.


Ik kon dankzij njam! al een vooruitblik werpen op wat ons allemaal te wachten staat, en deel dat natuurlijk graag met al mijn lezers. Hieronder vind je een kort overzicht van de tien afleveringen, nieuwe afspraak elke zondag om 20.40 uur op njam!-tv.

Zondag 18 mei - Bistecca fiorentina

Florentijnse steak met groenten op de grill
Een van de bekendste slagers van Italië, Dario Cecchini, prijst de Florentijnse biefstuk van het oude runderras chianina de hemel in en legt hem samen met Peppe op de grill.

Zondag 25 mei - Pecorino toscano

Pizza met Toscaanse pecorinokaas
Toni Ballarin slaapt bij haar kazen en levert zelfs aan de Zweedse koning. Haar schapenkaas getuigt van een bijzondere en enthousiaste kaasboerin. Niet alleen lekker als afwerking!

Zondag 1 juni - Baccalà

Farinata van kikkererwten met baccalà
Gezouten kabeljauw is de meest verkochte vis in Toscane. Peppe koopt hem op de Mercato Centrale in Firenze en doet zoals een echte Florentijn betaamt. Heerlijk in contrast met de zoute vis zijn ceci, kikkererwten, waar Peppe mee aan de slag gaat.

Zondag 8 juni - Chianti Classico

Stoofpotje van everzwijn met Chianti Classico en polenta
Een bezoek aan Toscane kan niet zonder een glas Chianti. Peppe bezoekt een van de belangrijkste Chianti-producerende landgoederen, Castello di Ama. Eigenaar Marco Pallanti weet alles over de oude Europese wijntraditie en mag zijn voeten onder tafel schuiven voor een heerlijk stoofpotje.

Zondag 15 juni - Truffel

Pici (bekende Toscaanse pasta) met truffel
Stellina, de hond van Roberto Nelli, wordt wild wanneer ze het zwarte goud ruikt en ze keert nooit van een kale reis terug. De vrouw van Roberto maakt samen met Peppe de typisch Toscaanse pasta pici. De finishing touch van het gerecht? Truffel. Veeeel truffel.

Zondag 22 juni - Cinta senese

Antipasto van salumi en pappa al pomodoro (Toscaans voorgerecht)
Stefano Fallorni vertegenwoordigt de achtste generatie in de slagerij Fallorni in het rustieke Greve in Chianti. Hij maakt volgens oude receptuur de beste salami van het Toscaanse varkensras cinta senese. Ideaal als antipasto.

Zondag 29 juni - Zolfino

Gevulde paprika met de zolfino-boon en tonijn
Federico Fazzuoli, de bekende Italiaanse tv-presentator, heeft als hobby het kweken van de prachtige Toscaanse witte  boon zolfino en maakt duidelijk waarom de Florentijnen mangiafagioli (boneneters) worden genoemd. Met de zolfini vult Peppe een paprika op.

Zondag 6 juli - Biogroenten

Ribollita (Toscaanse soep)
De hype van het moment in Italië is het biokweken. Ook Carlo Agliardi is enkele jaren geleden op die kar gesprongen en nodigt Peppe uit voor een wandeling op het veld. Met zijn oogst maakt de chef de typische Toscaanse soep ribollita.

Zondag 13 juli - Droge pasta

Pasta peperoncini met varkenswangetjes
De familie Martelli maakt al 88 jaar pasta in prachtige bronzen machines. De tijd is er blijven stilstaan en de familieband versterkt de verbeelding. Peppe weet al snel: hun pasta peperoncini met varkenswangetjes, dat zal scoren.

Zondag 20 Juli - Cipolla di Certaldo

Ravioli van spelt, gevuld met ui
Het Toscaanse stadje Certaldo staat bekend om haar uienproductie. Ook de jeugd wil de sappige paarse ui in stand houden. Peppe praat met de 26-jarige kweker Francesco Carpitelli en vult met de ui ravioli van spelt op.


Veel kijkplezier!
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: