De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 25 april 2014

Spiesjes met mozzarella, tomaatjes en basilicum

Vandaag viert Italië het Festa della Liberazione, waarmee wordt teruggeblikt op 25 april 1945, de dag dat er een einde kwam aan de Duitse bezetting en het fascistische regime van Benito Mussolini. Om de overwinning aan iedereen te verkondigen, trokken de anti-fascistische partigiani op die dag massaal door alle belangrijke Italiaanse steden. Eindelijk hoefden deze moedige strijders hun leven niet langer op te offeren, zoals ze altijd luidkeels zongen in hun ontroerende strijdlied Bella ciao! (Schoonheid, tot ziens!).


Voor het Festa della Liberazione krijgen de Italianen een officiële vrije dag, en overal vinden er herdenkingsplechtigheden, politieke manifestaties en concerten plaats om de heldhaftige slachtoffers te eren en om de herwonnen vrijheid te vieren. Omdat een Italiaans gekleurd gerecht vandaag zeker niet op tafel mag ontbreken, geef ik hierbij een tip voor een frisse en lekkere antipasto: spiedini con mozzarella, pomodorini e basilico of spiesjes met mozzarella, tomaatjes en basilicum. Proef samen met de Italianen de vrijheid, en wel op een stokje! Buona Festa della Liberazione!


Ingrediënten (voor 3 spiesjes)

9 kerstomaten
9 mozzarellabolletjes
12 blaadjes basilicum
olijfolie
oregano

Aan de slag

Neem 3 houten spiesjes. Was de tomaatjes, verwijder het groene gedeelte en droog ze. Laat de mozzarellabolletjes goed uitlekken. Steek op elk spiesje drie tomaatjes, drie bolletjes mozzarella en vier blaadjes basilicum. Laat je creativiteit de vrije loop voor de volgorde van de ingrediënten. Schik de spiesjes op een bord. Besprenkel met olijfolie en kruid met oregano.

Tip

Je kunt de spiesjes serveren als antipasto/voorgerecht, maar ook als aperitiefhapje zijn ze superleuk. Gebruik daarvoor cocktailprikkers en steek er telkens één mozzarellabolletje, een blaadje basilicum en een tomaatje aan. 


Buon appetito!
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: