De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 18 april 2014

Soffioni di ricotta - Ricottataartjes

Zondag is het Pasen! En met wat kunnen we dat beter vieren dan met een Italiaanse dolce? Daarom maken we in deze blogpost opnieuw een reisje naar de wondermooie regio Abruzzo, waar de heerlijke soffioni di ricotta je smaakpapillen gegarandeerd zullen vertroetelen. De soffioni di ricotta zijn een zoete specialiteit uit Abruzzo, die samen met de colomba (paascake in de vorm van een duif) en chocolade eieren traditioneel rond Pasen op tafel verschijnen. Wie er straks verslaafd aan moest raken, geen nood, want de soffioni worden ook wel het ganse jaar door gegeten, en in de streek rond Pescara is er bijna geen enkele pasticceria te vinden waar ze niet de toonbank sieren.


Soffioni di ricotta zijn malse zoete gebakjes op basis van olie in plaats van boter, met een verrukkelijke vulling van ricotta en eieren, geparfumeerd met citroenzeste. Af en toe wordt saffraan toegevoegd, hét product bij uitstek rond het dorp Navelli in het ruige binnenland van Abruzzo, en ook kom je weleens soffioni met rozijnen of kaneel tegen. De naam soffione komt van het werkwoord soffiare of blazen. Tijdens het bakken blaast de vulling op zodat de top van het gebakje lijkt op te zwellen, net alsof een vulkaan zou gaan uitbarsten. De typische opgeblazen bovenkant is dan ook heel herkenbaar. Maar let op, want zoals niets vanzelfsprekend is in Italië, kan zowel de naam als de vorm van deze gebakjes weleens afwijken. Zo worden ze weleens fiadoni dolci genoemd en hebben ze soms de vorm van ravioli of van een ciambellone (cake die lijkt op een dikke kroon). En bovendien bestaat er zelfs een zoute versie, die nog meer gekend is dan de zoete soffioni.


Nog een leuk weetje is dat een soffione in de provincie Pescara ook weleens lettera d'amore wordt genoemd, omdat het gebakje ook wel wat lijkt op een dichtgevouwen brief die liefdeswoorden bevat, dolci come il suo ripieno, 'zo zoet als zijn vulling'. Als dat geen mooie boodschap is... 

Bron recept: Sabry in cucina en La Muccasbronza (tip saffraan)

Ingrediënten (ongeveer 10 soffioni)

Voor het deeg
300 g bloem (type 00)
2 medium eieren + 1 eidooier
80 g suiker
50 ml olie

Vulling
400 g verse schapenricotta (goed laten uitlekken)
4 eieren
100 g suiker
zeste van 1 citroen
saffraan (eventueel)

Decoratie
bloemsuiker

Aan de slag

Meng snel alle ingrediënten voor het deeg en vorm een bal. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C (traditionele oven, geen hetelucht!). Scheid eidooiers en eiwit. Klop de eidooiers en de suiker tot een schuimige en luchtige massa. Voeg de ricotta en de citroenzeste toe. Meng alles tot je een gladde crème bekomt. Klop de eiwitten op. Meng ze voorzichtig onder de ricottacrème. 

Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit tot een dikte van ongeveer 3 à 4 mm. Snij er vierkanten uit van 10 à 12 cm en bekleed er muffinvormpjes mee. Zorg dat de hoeken van de vierkanten buiten de muffinvormpjes blijven. Vul elk vormpje met ongeveer 2 eetlepels ricottacrème (2/3 van het vormpje) en plooi de hoeken toe. Bak op 180°C gedurende 30 minuten, zet dan de oven op 170°C en bak nog 20 minuten. 

Laat de soffioni afkoelen en bestrooi met bloemsuiker.


Buona Pasqua!
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: