De Foodmadam

De Foodmadam

maandag 7 april 2014

De Klassieke Italiaanse keuken - Marcella Hazan

Hoe tover je de perfecte risotto op tafel? Waar moet je op letten om een tongstrelende ossobucco te maken? Welke technieken pas je toe om een gerecht de nodige smaak te geven en welk soort pasta serveer je het beste bij gorgonzolasaus of bij tomatensaus? De antwoorden op deze en nog vele andere vragen vind je in het boek De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan.

Marcella Hazan, die ons helaas in september op 89-jarige leeftijd verliet, was en is de godmother van de Italiaanse keuken. Marcella werd geboren en getogen in Italië, maar ze verhuisde voor de liefde naar Amerika, waar ze een succesvolle carrière uitbouwde als kookboekenschrijfster. Onder het motto 'Kook niet met je hoofd, maar met je hart', leerde ze Amerika en later ook de rest van de wereld Italiaans koken. De klassieke Italiaanse keuken is dan ook geen 'nieuw' kookboek. In Amerika verscheen het al in 1992 onder de naam Essentials of Classic Italian Cooking en in het jaar 2000 werd door Kosmos Uitgevers de Nederlandstalige versie uitgebracht. Wel verschijnt De klassieke Italiaanse keuken nu in een speciale luxe-editie, en dat als eerste boek van de reeks 'culinaire klassiekers', ook van Kosmos Uitgevers. Voor wie zich in de Franse en/of Indonesische keuken interesseert, de reeks zal het komende jaar worden uitgebreid met onder andere De klassieke Franse keuken van Paul Bocuse en De klassieke Indonesische keuken van Beb Vuyck.

Foto: Kosmos Uitgevers

In De klassieke Italiaanse keuken keert Marcella Hazan terug naar de basis van de Italiaanse keuken. In het hoofdstuk 'grondbeginselen' beschrijft ze de technieken die je kunt toepassen om een gerecht smaak te geven, geeft ze praktische informatie over een aantal veel voorkomende ingrediënten uit de Italiaanse keuken en leert ze hoe je een goede basissaus moet maken. De meer dan 500 recepten werden vervolgens praktisch ingedeeld in hoofdstukken waaronder 'soepen', 'pasta', 'risotto', 'gnocchi', 'rundvlees', 'lamsvlees', 'vis-, schaal en schelpdieren', 'groenten' en 'desserts'. De recepten werden bijzonder vlot geschreven en zijn over het algemeen eenvoudig te maken. Een mooi detail is de korte inleiding die Marcella Hazan bij vele recepten geeft, met eigen herinneringen, praktische tips of fijne weetjes. Misschien zullen sommige kookboekenfans teleurgesteld zijn omdat het boek geen afbeeldingen bevat, toch voelt dit niet als een gemis. De klassieke Italiaanse keuken leest als een trein en bevat een onuitputtelijke bron van recepten. Mooie plaatjes zouden dan ook allesbehalve een meerwaarde zijn. De vele positieve reacties die ik tegenkwam op het wereldwijde internet mogen er alvast zijn, en ik kan ze dus alleen maar beamen. De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan is een fantastisch en onmisbaar kookboek als je écht Italiaans wil leren koken. Ik bewaar mijn exemplaar alvast op de meest praktische plaats in mijn keuken om er zo vaak mogelijk naar kunnen terug te grijpen!

De klassieke Italiaanse keuken
Marcella Hazan
ISBN: 9789021556352
Prijs: 24,99 euro
Ook verkrijgbaar als e-book (17,99 euro, ISBN 9789021556369)
Kosmos Uitgevers

A presto,
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: