De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 21 maart 2014

Terugblik Tavola 2014

Sinds ik gestart ben met mijn blog wordt mijn passie en interesse voor de foodwereld alsmaar groter. Een stralende zondag kon me dan ook niet weerhouden om een kijkje te gaan nemen op Tavola 2014, een tweejaarlijkse professionele vakbeurs van de fijne en verse voeding, die plaatsvond in Kortrijk Xpo van 16 tot 18 maart. Een vierhonderdtal exposanten, waaronder zowel grote bedrijven als kleine artisanale producenten, stelden er met trots hun producten voor.

Mijn idee over enkele ontwikkelingen in de voedingswereld werd al snel bevestigd: enerzijds rukken ambachtelijke en pure kwaliteitsproducten opnieuw op, met daarbij een vernieuwde aandacht voor lokale en streekgebonden producten, anderzijds blijft de noodzaak bestaan om de consument te prikkelen met nieuwe smaken, texturen, geuren en blikvangers. En die laatste waren er op Tavola in overvloed. Waar het ene bedrijf inzette op de prachtige uitstraling van haar producten, probeerden anderen met een minder 'sexy' ogend product hun stand op een unieke manier in de kijker te zetten. Tavola was dan ook volop beleven. 

Oogstrelende producten

Een bedrijf dat kon uitpakken met de uitstraling van haar producten was vast en zeker Deleye Products uit Moeskroen. Hun kleurrijke diepgevroren desserten waren dan ook een streling voor het oog. Chocolademousse, tiramisù, gebakjes met frambozen- of passievruchtensmaak, het zijn maar enkele van de vele lekkernijen die waren uitgestald. Voor wie er al meteen zin in krijgt, de producten van Deleye worden vooral geleverd aan groothandel, catering en bakkerijen. 

Lekkernijen van Deleye Products

Al even aantrekkelijk waren de Frozen Elements inspired bij Deleye and Didess, kleine diepgevroren dessertelementen waarmee chef-koks, traiteurs en bakkers nieuwe desserten mee op het bord kunnen toveren. De Frozen Elements zijn het prachtige resultaat van de samenwerking tussen Carlos Deleye van Deleye, Dirk Peeters van Didess en top-chef Roger Van Damme. Niet verwonderlijk dus dat ze een 'Gouden Tavola' wonnen, een prijs voor het beste en meest innovatieve product op de beurs. Ik kon de Frozen Elements verleden jaar al proeven op Horeca Expo in Gent, en de smaak is werkelijk top

Diamond Collection ontwikkeld door Roger Van Damme

Nog een leuk ogend product waren de Regendruppels van Enrico uit Amsterdam, licht pikante en zoete mini-pepertjes in de vorm van een regendruppel. Ze zijn een smaakbommetje in de mond, maar vooral heel inspirerend om mee aan de slag te gaan in de keuken. Serveer je ze simpelweg als aperitiefhapje of verwerk je ze in een salade, een pasta of zelfs in een dessert? Creativiteit is met deze pepertjes zeker troef. Ook de Regendruppels wonnen een van de vier 'Gouden Tavola's'. En voor hobbykoks heb ik goed nieuws, want de Regendruppels zijn verkrijgbaar in menige supermarkten.

Regendruppels
Bron foto: Tavola

Inspirerende standen

Naast pareltjes van producten waren er op Tavola ook vele inspirerende standen te bespeuren. En dat die niet altijd groot hoeven te zijn om op te vallen, bewees De Vierhoekhoeve uit de Oost-Vlaamse gemeente Gijzenzele. Met een Italiaanse Ape, getooid in een nostalgische rood-witte boerenlook, charmeerde De Vierhoekhoeve elke voorbijganger. Als kleine producent van ambachtelijke kazen, aangevuld met originele creaties zoals bierkazen en gepersonaliseerde kazen, is dit familiebedrijf duidelijk mee met de tijd. Naast de productie van kazen zet De Vierhoekhoeve volop in op beleving. Zo staan de deuren van de boerderij sinds 2006 open voor het grote publiek en kun je er terecht voor boerderijklassen met kinderen, familiefeesten, meetings of een gezellige daguitstap.

Fijne stand van De Vierhoekhoeve

Italiaanse beleving

Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet intussen dat ik een passie heb voor Italiaanse producten. Ik kon dan ook niet zomaar voorbijlopen aan de vele uitgestalde formaggisalumiprosciutti en andere delicatessen, die me het water in de mond deden lopen. Een van de mooiste kazen die ik proefde, was de Basajo van het bedrijf La Casearia Carpenedo uit Treviso. De Basajo is een blauwschimmelkaas gemaakt van rauwe schapenmelk, gerijpt in witte passito-wijn en afgewerkt in een korst met witte rozijnen. Een ander pareltje van dit bedrijf is de Blu'61, een blauwschimmelkaas van koemelk gerijpt in rode Passito di Roboso (een dessertwijn uit Veneto) en afgewerkt in een korst van veenbessen. Deze kaas won in 2012 de eerste prijs in de 'Concorso Alma Caseus', de belangrijkste wedstrijd in de Italiaanse kaaswereld.


Bij Joka, groothandel-importeur van exclusieve Belgische en buitenlandse vleeswaren en delicatessen, kon ik proeven van een aantal pareltjes onder de Italiaanse hammen. Ik maakte een culinaire trip langs Toscane, Emilia-Romagna, Calabrië en Friuli-Venezia Giulia en liet me verrassen door pure en intense smaken die getuigden van een uitzonderlijke kwaliteit. Bovendien werd ik op een vriendelijke en gedreven manier te woord gestaan door zaakvoerder Johan Dierickx, die me vertelde dat Joka in de toekomst nog meer wil inzetten op topproducten van eigen bodem. Dat dit bedrijf niet stil blijft staan, is overduidelijk. 

Salumi en prosciutti van Antica Corte Pallavicina bij Joka

Creatieve zielen

Dat er creativiteit in ons Belgische bloed zit, werd op Tavola 2014 nogmaals bewezen. Ik vermeldde eerder al de bedrijven Didess en Deleye, die samen met Roger Van Damme de hoogstaande dessertcreaties Frozen Elements creëerden. Een ander innovatief bedrijf dat haar naam meer dan waardig is, is R&D Food Revolution uit Moeskroen. Ook hier sloegen drie creatievelingen de handen in elkaar. Chef Rudi Van Beylen, Dirk Peeters van Didess en Albert Adrià van het wereldberoemde restaurant elBulli werkten enkele vernieuwende concepten uit waarbij unieke en vernieuwende smaken primeerden. En dat ze daarin slaagden, bewijzen de twee 'Gouden Tavola's' die ze op Tavola 2014 in de wacht sleepten.

Cheese-Bread
onderzoek om nieuwe culinaire producten te creëren.
De eerste 'Gouden Tavola' ging naar het Cheese-Bread, vijf verschillende broodjes die specifiek passen bij een van de vijf kaasgroepen: tomato-oregano bij geiten- en schapenkazen, beer-whisky bij witflora- en romige kazen, apple-cinnamon bij harde kazen, melasse-fennel bij roodflorakazen en port-pecan bij blauwschimmelkazen. Het Cheese-Bread is absoluut een mooi voorbeeld van de populaire foodpairing-trend. De tweede 'Gouden Tavola' beloonde het idee van de Tasty-Bites, originele en prikkelende borrelhapjes met bijpassende kruidenmengeling. Wat dacht je van een hapje in de vorm van een zeester of op basis van zeewier, eekhoorntjesbrood of de inkt van een octopus?

Tasty-Bites
Bron foto: Tavola


Opleiding Food Design & Innovation

Dat ook onze Nederlandse buren sterk zijn in Food Design & Innovation, bewezen ze al eerder met het multimediale inspiratieconcept Food Inspiration. Maar ze gaan nog verder, want vandaag krijgen creatieve jongeren de kans om een unieke vierjarige opleiding Food Design & Innovation te volgen aan de HAS Hogeschool in 's Hertogenbosch. Op Tavola kon je kennis maken met twaalf examenprojecten, waarbij het ene nog sterker naar voor kwam dan het andere. Mijn oog viel al snel op het mooie concept Stoepgroente van Dries Habraken, een creatieveling 'pur sang'. Dries studeert dit jaar af en startte al met zijn eigen bedrijf Pit-Foodconcepts, waarmee hij voornamelijk totale conceptbelevingen ontwikkelt voor festivals, streetfood en mobile vending. Dat Dries in zijn opleiding zal slagen, is alvast zeker. En ik wil hem dan ook alle succes toewensen met zijn nieuwe uitdaging Pit-Foodconcepts!

Stoepgroente: een totaal-concept voor urban farming (stadslandbouw)

Ukkepukkies: snoepstengels waar groenten in verwerkt zijn

Een inspirerende, innovatieve en kwalitatieve voedingsbeurs, dat is wel het minste wat je van Tavola kunt zeggen. Ik hoorde alleen positieve reacties en ik hoop dat deze voedingsbeurs ook in de toekomst blijft inzetten op kwaliteit eerder dan op kwantiteit. Tavola is een van de meest toonaangevende beurzen in de Benelux, maar ze is bovenal een prachtig 'visitekaartje' voor onze Belgische voedingsmarkt.

Wil je graag meer te weten komen over Tavola? Neem dan een kijkje op www.tavola-xpo.be.

De Gouden Tavola's 2014 in de vier categorieën:
Retail: Regendruppels - Enrico
Traiteur: Cheese Bread - R&D Food Revolution
Foodservice: Tasty Bites - R&D Food Revolution
Delicatessen: Frozen Elements en Diamond Collection inspired by Roger Van Damme - Didess/Deleye

Culinaire groeten,
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: