De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 14 maart 2014

Pappa al pomodoro

Voor vele Italianen klinken de woorden "non si butta via nulla e meno che mai il pane" vast en zeker vertrouwd in de oren. Hun ouders en grootouders stonden er dan ook op dat er in de keuken niets werd weggegooid, en bovenal geen brood. Een mooi voorbeeld daarvan is de pappa al pomodoro, een typisch gerecht uit de cucina povera Toscana, de arme Toscaanse boerenkeuken. De pappa al pomodoro is oorspronkelijk ontstaan in Siena en uitgevonden door huisvrouwen die door geldgebrek creatief moesten omgaan met oudbakken brood. Pappa al pomodoro is dan ook niet meer dan een dikke soep van oudbakken brood, tomaten, look, basilicum en olijfolie. Een leuk weetje is dat het gerecht in de jaren zestig in heel Italië populair werd door het liedje Viva la pappa col pomodoro van Rita Pavone. Niet verwonderlijk dus dat er ook 'modernere' versies van de soep bestaan, waarbij vaak uien, wortelen en selder worden toegevoegd. Hoe dan ook, serveer je de pappa al pomodoro lekker warm in de winter of verkwikkend koud op hete zomerdagen, als je kwaliteitsvolle ingrediënten gebruikt, zal ze je overdonderen door haar sublieme smaak! En heb je nadien nog een portie over? Gebruik de pappa al pomodoro dan als vulling in verse ravioli, zo hoef je nooit meer brood weg te gooien. Viva la pappa al pomodoro!


Bron: Le ricette della nonna - Uitgeverij Giunti Demetra

Ingrediënten (voor 4 personen)

300 g oudbakken brood
500 g rijpe tomaten
2 teentjes look
verse basilicum
1l bouillon
olijfolie extra vergine
zout en peper

Aan de slag

Pel de look. Ontpit de tomaten en snij ze in kleine stukken. Snij het brood in grote stukken. 

Doe een scheut olijfolie in een kookpot en kleur de teentjes look. Let op dat de look niet verbrand! Voeg de stukjes tomaat en de basilicum toe. Kruid met peper en zout. Laat ongeveer 15 minuten sudderen op een zacht vuur. 

Voeg de bouillon toe en de stukken brood. Laat het geheel nog 10 minuten koken en zet het vuur uit. Laat de pappa al pomodoro nog 15 à 20 minuten rusten. 

Doe de pappa al pomodoro in borden. Breng op smaak met een scheutje goede olijfolie. Serveer lauw, warm of koud (zoals je zelf verkiest).

Tip: 
Serveer de pappa al pomodoro op hete zomerdagen koud, zo heb je een heerlijk verfrissend en voedzaam gerecht.


Buon appetito!
De Foodmadam

Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen: