De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 7 maart 2014

Boekentip: Eet, proef en beleef Toscane

Er is een nieuw Italiaans kookboek op onze markt. En hoe eentje. Eet, proef en beleef Toscane is de vertaling van het boek I love Toscana - i colori, il gusto e i sapori, dat eind 2012 in het Italiaans en het Engels verscheen. Het werd geschreven door Giulia Scarpaleggia, een fulltime foodblogger die van haar passie voor koken haar werk heeft gemaakt. Naast het bijhouden van haar blog Juls'kitchen schrijft Giulia voor verschillende magazines en geeft ze kookcursussen en diners in haar huis in de Toscaanse heuvels. In Eet, proef en beleef Toscane neemt Giulia je mee naar haar geboortestreek en laat ze je kennismaken met onontdekte markten, bijzondere winkels en de mooiste plekken van Toscane. Daarnaast gunt ze een blik in haar eigen keuken door meer dan honderd familierecepten te delen. Met het boek brengt Giulia Scarpaleggia een eerbetoon aan de Toscaanse tradities en aan de recepten die ze van haar moeder en grootmoeder leerde. Bovendien wil de schrijfster tonen dat de Toscaanse keuken meer is dan alleen tomatensoep en bistecca alla fiorentina: "Toscane is verlegen maar goedgeefs en veel meer dan alleen tomatensoep en bistecca alla fiorentina. De Toscaanse keuken is een bonte verscheidenheid van recepten, een lappendeken van verschillende streken en kruiden. Toscane is respect voor de seizoensgebondenheid van de producten en verering van oudbakken brood, want je gooit nooit iets weg".


Door de titel Eet, proef en beleef Toscane beloofde het boek meer te zijn dan zomaar een kookboek met een opsomming van recepten. En die belofte werd helemaal ingelost. Giulia Scarpaleggia weet je op haar persoonlijke manier mee te slepen in de boeiende wereld van de Toscaanse keuken. Bij elk recept vertelt de schrijfster een fijn verhaal, een persoonlijke anekdote of een interessante wetenswaardigheid. Zo kom je bijvoorbeeld te weten waarom Toscaans brood geen zout bevat, wat de oorsprong van acquacotto of steensoep is en waar je de beste pecorino koopt. Met daarbij de vele prachtige en sprekende foto's lijkt het boek bijna tot leven te komen. Mensen krijgen een gezicht, gerechten doen je het water in de mond lopen. Bovendien heb je de culinaire ontdekkingstocht zelf in de hand, want door de praktische indeling van antipasti tot desserts kun je het boek makkelijk kriskras doorkruisen. Wil je na het lezen van Eet, proef en beleef Toscane zelf een bezoek brengen aan de adresjes uit het boek? Achteraan vind je een handig overzicht van alle producenten en eetgelegenheden waar Giulia Scarpaleggia over sprak.

Dat Eet, proef en beleef Toscane met liefde en passie werd geschreven, voel je. Dat er over de uitwerking werd nagedacht, is wel zeker. De recepten zijn duidelijk en de bijhorende tekstblokken kort en bondig. Misschien zullen de verschillende lettertypen voor sommige lezers wat chaotisch overkomen, voor mij maken ze deel uit van het 'verhaal', als symbool voor de bonte verscheidenheid van de Toscaanse keuken en voor de veelzijdigheid van de streek. Giulia's missie is meer dan geslaagd.

Wil je graag meer te weten komen over Toscane en de Toscaanse keuken? Dan is Giulia Scarpaleggia's boek absoluut een schitterende en levendige aanwinst. Eet, proef en beleef Toscane is een kookboek met een hart en een ziel.

Eet, proef en beleef Toscane
Giulia Scarpaleggia
ISBN 978-90-215-5592-8
19,99 euro
Kosmos Uitgevers

Culinaire groeten,
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: