De Foodmadam

De Foodmadam

zondag 12 januari 2014

Sotto le volte, een pareltje van een B&B

Wie in het voorjaar het televisieprogramma 'Met vier in bed' op VTM heeft gevolgd, herinnert zich ongetwijfeld Christel Jasperse en haar bed&breakfast 'Sotto le volte' in Navelli (Abruzzo). Christel wist met haar spontane hartelijkheid haar gasten en de kijkers te charmeren. Ook wij waren na de uitzending vertederd door de sympathieke gastvrouw en haar sfeervolle bed&breakfast. Omdat we toevallig nog een slaapplaats zochten om een nachtje te overbruggen tijdens onze geplande zomervakantie, twijfelden we niet om een kamer te reserveren. Eén nacht werden er uiteindelijk drie, en vandaag staan we al te popelen om terug te keren naar dit pareltje van een B&B.


Sotto le volte ligt in Navelli, een pittoresk dorpje in het ruige binnenland van Abruzzo. Navelli ligt op ongeveer 40 minuten rijden van L'Aquila, de hoofdstad van Abruzzo, en op een uurtje van de kuststreek rond Pescara. Het is dan ook een uitstekende uitvalsbasis om Abruzzo te verkennen. De kamers van de B&B zijn perfect schoon en het 17de eeuwse herenhuis heeft uitbaatster Christel eigenhandig op een indrukwekkende wijze gerenoveerd. Na een zalige nachtrust worden je smaakpapillen uitgebreid verwend met een ontbijt op basis van lokale en zelfgemaakte producten, zodat je vol energie de dag kunt beginnen. Heb je 's avonds geen zin om uit eten te gaan? Dan maakt gastvrouw Christel graag een typisch Italiaanse maaltijd voor je klaar met streekgebonden seizoensproducten. Een lekkere en gezellige avond verzekerd!

La stanza del pane (De broodkamer)
Zelfgemaakte zeepjes sieren de badkamer.

Een leuk weetje is dat Navelli de hoofdstad is van de Italiaanse saffraan, het zogenaamde 'goud van Abruzzo'. Saffraan wordt dan ook gebruikt in vele traditionele gerechten, waaronder ceci e zafferano (kikkererwten en saffraan), risotto allo zafferano en costatine d'agnello alla 'saffrana' (lamsribbetjes met saffraan). Typische streekproducten kun je proeven in het restaurant Antica Taverna di Navelli, dat op wandelafstand ligt van Sotto le volte. Je kunt er zelfs kiezen voor een volledige menu op basis van saffraan.

Vanuit Navelli bereik je makkelijk het Gran Sasso-gebergte en de adembenemend mooie hoogvlakte Campo Imperatore. Daar kun je gaan picknicken en proeven van de heerlijke arrosticini, waarover ik eerder deze blogpost schreef. Een culinaire ervaring die absoluut de moeite waard is! Of neem er een kijkje bij een kaasmaker die volop bezig is met de bereiding van verse ricottacaciocavallo of pecorino. Spreek je een woordje Italiaans? Vraag om wat kaas te kopen, superlekker! 

Een rijpingskamer met cacciocavallo.

Uiteraard valt er nog heel wat meer te beleven in de omgeving. Neem daarom zeker een kijkje op de website van Sotto le volte. Ook tijdens je vakantie staat gastvrouw Christel je met veel plezier bij om er een onvergetelijke ervaring van te maken. Ik vertrok vier maanden geleden huiswaarts met pijn in het hart. En ook al kijk ik met een glimlach terug op ons zalige verblijf, toch voelt de afstand nog altijd als een gemis. Sotto le volte is dan ook een 'must be'-adres voor fijnproevers en levensgenieters. Een pareltje in het ruige binnenland van Abruzzo!


Praktisch
Sotto le volte
Christel Jasperse
Via municipio 15bis
Navelli (Abruzzo) - Italia


A presto!
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: