Panettone, Italiaanse kerst op-en-top!
Een Italiaanse kerst is geen echte kerst zonder de traditionele panettone, een luchtige goudgele luxecake die meestal gevuld wordt met rozijnen en gedroogd fruit. Wanneer ik vier jaar geleden de aanloop naar kerst in Italië vanaf de eerste rij kon volgen, werd ik getroffen door de bijzondere band die de panettone en Kerstmis delen. In de supermarkten stonden de dozen met panettone als een berg opeengestapeld, in delicatessenwinkeltjes sierden de elegant verpakte panettones de etalage en de winkelrekken. Op de Italiaanse televisie verleidde het ene reclamefilmpje na het andere de kerstminnende kijker. Grote merken zoals Motti, Bauli, Maina en Melegatti deden hun uiterste best om hun panettone op de meest vertederende manier te promoten. Waar de vliegtuigmaatschappij Ryanair tijdens de grenscontrole anders zo streng is op het aantal stuks handbagage, werd voor de panettone maar al te graag een oogje dichtgeknepen. Op dat ogenblik besefte ik dat deze zoete lekkernij de absolute hoofdrolspeler is tijdens de Italiaanse kerstdagen.
's Morgens met een dampende cappuccino, 's middags met een glaasje prosecco of na de maaltijd met een zoete wijn zoals de Moscati d'Asti, een stukje panettone smaakt altijd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de panettone een van de populairste kerstgeschenken is in Italië. Omdat het een intensieve en tijdrovende bezigheid is om hem zelf te maken, kopen Italianen vaak een klaargemaakt exemplaar. En dat hebben zowel industriële als artisanale bakkers goed begrepen. Je hebt niet alleen de keuze uit de vele traditionele panettones met rozijnen en gedroogd fruit, maar ook uit 'moderne' versies zoals panettone met chocolade, limoncello of abrikozen. En de creativiteit van de meesterbakkers gaat alsmaar verder. Zo experimenteren ze vandaag meer en meer met zoute versies van de panettone. Panettones met gember, truffel, saffraan of met smaakcombinaties zoals gedroogde peren en gorgonzola, het zijn maar enkele nieuwigheden die de toekomst van de panettone kleuren. Of wat dacht je ervan om het nieuwe jaar in te zetten met een 'Cocktail Panettone', een cocktail met de smaak van de traditionele Milanese panettone? Het is de Italiaanse barman Guglielmo Mirello die onlangs deze unieke cocktail creëerde, en de eerste reacties zijn alvast veelbelovend. Je kunt de cocktail proeven bij Dry Cocktails & Pizza en Turbigo Bar & Restaurant in Milaan. Probeer je hem zelf graag uit? Het volledige recept is helaas een groot geheim, maar hieronder volgt alvast een smakelijke aanzet. Cincin!
's Morgens met een dampende cappuccino, 's middags met een glaasje prosecco of na de maaltijd met een zoete wijn zoals de Moscati d'Asti, een stukje panettone smaakt altijd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de panettone een van de populairste kerstgeschenken is in Italië. Omdat het een intensieve en tijdrovende bezigheid is om hem zelf te maken, kopen Italianen vaak een klaargemaakt exemplaar. En dat hebben zowel industriële als artisanale bakkers goed begrepen. Je hebt niet alleen de keuze uit de vele traditionele panettones met rozijnen en gedroogd fruit, maar ook uit 'moderne' versies zoals panettone met chocolade, limoncello of abrikozen. En de creativiteit van de meesterbakkers gaat alsmaar verder. Zo experimenteren ze vandaag meer en meer met zoute versies van de panettone. Panettones met gember, truffel, saffraan of met smaakcombinaties zoals gedroogde peren en gorgonzola, het zijn maar enkele nieuwigheden die de toekomst van de panettone kleuren. Of wat dacht je ervan om het nieuwe jaar in te zetten met een 'Cocktail Panettone', een cocktail met de smaak van de traditionele Milanese panettone? Het is de Italiaanse barman Guglielmo Mirello die onlangs deze unieke cocktail creëerde, en de eerste reacties zijn alvast veelbelovend. Je kunt de cocktail proeven bij Dry Cocktails & Pizza en Turbigo Bar & Restaurant in Milaan. Probeer je hem zelf graag uit? Het volledige recept is helaas een groot geheim, maar hieronder volgt alvast een smakelijke aanzet. Cincin!
Cocktail Panettone
- Week stukjes panettone in melk.
- Mix ze tot een romig geheel, de basis voor de cocktail.
- Meng met 30 g room en 5 ml vijgenlikeur.
- Vul aan met prosecco.
- Serveer in een cocktailglas en bestrooi met nootmuskaat.
- Lekker met chips van panettone, getoast in de oven.
Bron info en recept 'Cocktail Panettone': Scatti di Gusto. Un sincero ringraziamento!
Buon Natale!
De Foodmadam.
Reacties