De Foodmadam

De Foodmadam

dinsdag 10 december 2013

Meringuetaart met speculaas en mandarijntjes

De goede Sint heeft ons afgelopen weekend weer aardig verwend met chocolade, mandarijntjes en speculaas, verrukkelijke producten om mee te spelen in de keuken. Ik vond het dan ook een meer dan smakelijk idee om mijn lezers opnieuw te verwennen met een versgebakken taart. Na een korte zoektocht op enkele van mijn favoriete Italiaanse blogs, vond ik een recept dat me meteen kon inspireren. Ik bond mijn keukenschort aan, stroopte mijn mouwen op en ging aan de slag met mandarijntjes en speculaas. Al snel vulden nostalgische geuren de huiskamer en kwam het kind in me los. In mijn speelse fantasie verstopte ik me in de zak van Sinterklaas en trok ik mee naar het warme zuiden. Het zonnetje streelde zachtjes langs mijn winterwitte gelaat, het frisse en fruitige aroma van mandarijntjes prikkelde lustig mijn neus. De kruidige geur van speculaas uit mijn thuisland doordrong de jute zak waarin ik me liet vervoeren. Ik voelde een warme bries langs me heen waaien, zoete bakluchten stormden over me heen, een draaikolk slokte me op en slingerde me tussen het kruidige noorden en het fruitige zuiden. En dan stond ik abrupt terug in het hier en nu. Daar stond mijn meringuetaart met speculaas en mandarijntjes al te fonkelen: een krokante deegbodem die werd gevuld met stukjes speculaas en met cognac gebluste mandarijntjes, met daarop een tapijt van licht gebruinde meringue afgewerkt met gekonfijte sinaasappelschil. Helaas zal Sinterklaas het dit jaar niet meer weten, maar de Kerstman, die smult weldra zijn buikje rond!


Bron recept: Torta meringata ai mandarini van de blog Solo fornelli. Grazie mille per la meravigliosa ricetta!
Ik verving vanuit het originele recept de brandy door cognac en de lange vingers (savoiardi) door speculaas.

Boodschappenlijstje

Voor het zandtaartdeeg
200 g boter
300 g bloem
3 eidooiers
80 g bloemsuiker
1/2 zakje vanillesuiker
geraspte schil van 1 sinaasappel
1 snuifje zout

Voor de vulling
4 grote mandarijnen
2 el suiker
2 el cognac
50 g speculaas 

Voor de meringue
100 g eiwit
60 g fijne suiker
snuifje zout
bloemsuiker

Voor de afwerking
gekonfijte sinaasappelschil

Aan de slag

Zandtaartdeeg
Doe de bloem in een mengkom. Voeg de boter toe in grote stukken en meng. Maak een kuiltje in het midden. Doe daarin de eidooiers, suiker, de geraspte sinaasappelschil en een snuifje zout. Meng alles snel met de vingertoppen (het deeg mag niet te veel verwarmen) totdat je een soepele bol deeg bekomt. Rol in vershoudfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg met een deegrol uit tot circa 3 mm dikte. Leg het in een vorm van 24 cm. Vul de bodem met een stuk bakpapier en leg daarop droge bonen. Of zet er een tweede bakvorm op die in de andere bakvorm past. De bedoeling is dat je gewicht creëert. Bak de bodem ongeveer 25 minuten op 180°C.

Vulling van mandarijntjes en speculaas
Schil de mandarijnen en verwijder de overtollige vliesjes. Doe een grote noot boter in een kookpot en laat de mandarijntjes op een hevig vuur kleuren. Zorg dat ze niet aanbakken! Doe de suiker en de cognac erbij. Laat enkele minuten sudderen. Laat afkoelen.
Haal de taartbodem uit de oven, laat hem in de vorm. Breek de speculaas in stukjes. Verdeel ze over de taartbodem. Doe daarover de mandarijntjes en de siroop die tijdens het koken is gevormd.

Meringue
Doe de fijne suiker en een snuifje zout bij het eiwit. Klop het geheel stijf. Doe het eiwit in een spuitzak met grote bek en spuit het in spiraalvorm over de taart. Zeef daarover de bloemsuiker. Zet de taart kort onder de grill zodat de meringue bruint.

Afwerking
Versier de taart met gekonfijte sinaasappelschil.


Buon appetito!
De foodmadam.

2 opmerkingen:

HansDeZwans zei

geraspte schil van 1 sinaasappel -> best een bio sinaasappel nemen, die niet bespoten is. Ik heb nu limoncello gemaakt en daarvoor ook bio citroenen genomen.

De Foodmadam zei

Dat is inderdaad de beste keuze. Succes met je limoncello!