Zwitserse kaaslunch

Verleden week had ik het geluk om te gast te zijn op de perslunch van Kaas uit Zwitserland. Ik kon er enkele uurtjes genieten van interessante ontmoetingen en fijne babbels, maar bovenal kennismaken en proeven van enkele lekkere kazen uit Zwitserland. 

De perslunch ging door in het restaurant van Rob The Gourmets' Market in Brussel, een referentiepunt  in de Belgische voedingswereld. Rob is een gastronomische supermarkt met een uitgebreid assortiment aan delicatessen en ambachtelijke producten. Naast droge voeding vind je er een bakkerij en banketbakkerij, een slagerij, een zuivelafdeling, vis-, schaal en schelpdieren, fruit en groenten tot zelfs keukenaccessoires. En in de wijnkelder liggen niet minder dan 1800 wijnen uit de hele wereld. Daarnaast kun je in  het restaurant terecht voor een lekkere lunch en op regelmatige tijdstippen worden er kookcursussen georganiseerd in het kookatelier. Rob The Gourmets' Market is dan ook een plek waar je als gepassioneerde foodie maar al te graag wordt uitgenodigd.

De kaasafdeling bij Rob Gourmets' Market

De lunch stond helemaal in het teken van drie Zwitserse kazen: Le Gruyère AOP, Vacherin Mont d'Or AOP en Vacherin Fribourgeois AOP. De kazen kregen alle drie een Appellation d'Origine Protégée (AOP) of een beschermde herkomstbenaming. Zwitserland heeft tal van kazen en hun kwaliteiten en mogelijkheden mogen zeker niet worden onderschat. Dat bewezen de verschillende hapjes die ik mocht proeven tijdens deze Zwitserse kaasdegustatie. 

Van de Gruyère AOP heeft iedereen al wel gehoord, het is dan ook een van de bekendste kazen ter wereld. Op de lunch werd hij geserveerd in hapklare blokjes, maar zijn krachtige en fruitige smaak maakt hem ook geschikt voor warme gerechten, waaronder de bekende half-om-half fondue (half Gruyère, half Vacherin Fribourgeois). De Gruyère AOP is afkomstig van de streek rond het stadje Gruyères in het kanton Freiburg en hij wordt gemaakt van rauwe koeienmelk van de eerste kwaliteit. Er bestaan drie soorten van deze kaas, die elk een ander smaakpalet bieden. De Gruyère AOP Classique heeft een fijne en aromatische smaak, de Gruyère AOP Réserve is pittig met een zachte structuur en de Gruyère d'Alpage AOP uit de hoge alpenweiden staat gekend om zijn uitgesproken smaak. Voor ieder wat wils dus.
Le Gruyère AOP

De tweede kaas die werd aangeboden was de Vacherin Mont d'Or AOP. De Vacherin Mont d'Or is een zachte kaas die herkenbaar is aan het dennenhouten doosje waarin hij wordt bewaard. Hij wordt nog altijd met de hand gemaakt van koeienmelk, en dat in de weloverwogen periode tussen half september en eind februari. De Vacherin Mont d'Or heeft een smeuïge smaak met subtiele aroma's en zijn rozige korst geeft hem extra pit. Ik mocht kennismaken met vier degustatiegerechten op basis van deze smeuïge kaas: Vacherin Mont d'Or gevuld met gedroogd fruit, geroosterde broodsneetjes met Vacherin Mont d'Or en grisonvlees, flan met Vacherin Mont d'Or en een doosje warme Vacherin Mont d'Or. Mij bevielen vooral het doosje met warme Vacherin Mont d'Or dat werd geserveerd met aardappeltjes en de Vacherin Mont d'Or gevuld met gedroogd fruit en noten.

Vacherin Mont d'Or AOP gevuld met gedroogd fruit
Geroosterde broodsneetjes met Vacherin Mont d'Or AOP en grisonvlees
Flan met Vacherin Mont d'Or AOP
Doosje met warme Vacherin Mont d'Or

Ten slotte kon ik enkele gerechtjes proeven op basis van de Vacherin Fribourgeois AOP. Met zijn lichtzure en licht bittere smaak is deze fijne kaas lekker op een kaasschotel, maar hij leent zich ook uitstekend om te smelten. Ook de Vacherin Fribourgois is gemaakt van koeienmelk en de productie ervan gebeurt uitsluitend in het kanton Freiburg. In 2006 kreeg hij een Appellation d'Origine Protégée. De degustatiegerechten die op de lunch werden geserveerd waren een piadina met Vacherin Fribourgeois, witloof en eekhoorntjesbrood met truffelolie, gepaneerde Vacherin Fribourgeois en een aardappelgratin met Vacherin Fribourgeois. Een gerechtje waar we allemaal maar al te graag een extra portie van kregen, was de gepaneerde Vacherin Fribourgeois AOP. Twee plakjes Vacherin Fribourgeois met daartussen een vulling van verse kaas met bieslook, gepaneerd met een korstje met hazelnotensmaak en kort gebakken in de pan. Om duimen en vingers bij af te likken!

Piadina met Vacherin Fribourgeois AOP,
witloof en eekhoorntjesbrood met truffelolie
Gepaneerde Vacherin Fribourgeois AOP
Aardappelgratin met Vacherin Fribourgeois AOP

Wil je graag meer te weten komen over Zwitsere kazen of wil je meteen beginnen te kokkerellen? Neem dan een kijkje op de website van Kaas uit Zwitserland. Je vindt er niet alleen uitleg over de kazen, maar ook allerlei recepten met een verschillende moeilijkheidsgraad. Het is een heel toegankelijke website waarop je zelfs filmpjes kunt bekijken die tonen hoe je een bepaald gerecht moet maken. Zo lukt het zelfs een onbedreven hobbykok om een lekker Zwitsers kaasgerecht op tafel te toveren. Een verkooppunt in je buurt vind je ook terug op de website. Succes en laat het smaken!

Culinaire groeten,
De foodmadam.

* Bron fotomateriaal: Met dank aan Kaas uit Zwitserland en Sparkies.

Reacties