Confetti van Sulmona

Om het aanhoudende miezerige weer even te vergeten, reizen we in deze blogpost naar Sulmona, de hoofdstad van het suikergoed. Daar worden de straten gekleurd door de befaamde 'confetti van Sulmona', een fleurige lekkernij voor zoetekauwen.

Sulmona, een schilderachtig bergdorpje in de Italiaanse regio Abruzzo, is een zalige plek om te vertoeven. Je kunt er rustig kuieren door de smalle straatjes, slurpen van een romige cappuccino in een Italiaanse bar of genieten van een glaasje Montepulciano d'Abruzzo op een zonnig terras. Of laat je charmeren door het prachtige Piazza Garibaldi, waar na de middag een onverstoorbare stilte neerdaalt. Vanaf het Piazza Garibaldi heb je overigens een schitterend zicht op het imposante 13de eeuwse aquaduct dat met haar 21 bogen het plein oversteekt.

Piazza Garibaldi 

Daarnaast is de drukbezochte zaterdagmarkt absoluut een aanrader voor culinaire fijnproevers. Je kunt er kennismaken met de vele streekproducten die Abruzzo te bieden heeft en het is dé place-to-be om interessante koopjes te doen. Groenten, fruit, vleeswaren en kaas, je vindt het er allemaal.


Maar Sulmona heeft vooral veel moois te bieden aan zoetekauwen, die zich ongetwijfeld laten verleiden in de Corso Ovidio, de hoofdstraat van Sulmona. In deze straat verdwijnen de eeuwenoude grijze gevels naar de achtergrond. De boventoon voeren de vele kleurrijke uitgestalde bloemen. Ze zijn een pareltje voor het oog, en je zou helemaal niet verwachten dat ze ook je smaakpapillen kunnen betoveren. Deze oogstrelende bloemen zijn het onweerstaanbaar lekkere snoepgoed waar Sulmona wereldwijd om gekend is, de zogenaamde confetti. Wie dacht dat het feestelijke papiersnippers zouden zijn, heeft het dus mis. 


De confetti van Sulmona zijn niets anders dan gesuikerde amandelen, vergelijkbaar met onze doopsuiker of suikerbonen. Maar het zouden wel de beste zijn van heel de wereld. En ze bestaan in veel verschillende vormen en smaken. Zo is de kern van de confetti naast een amandelnoot ook weleens hazelnoot, pistache of chocolade. Daarnaast worden er vaak aroma's toegevoegd zoals anijs, drop en allerlei fruitsmaken. Mijn favoriet zijn de confetti met amandel en chocolade, geparfumeerd met citroenbloem. Heerlijk!

Artistieke bewerking van de confetti

Over de oorsprong van de confetti bestaan verschillende versies, maar zeker is dat de Oude Romeinen al snoepgoed aten bij belangrijke gebeurtenissen zoals geboorten en huwelijken. Natuurlijk leken deze 'bonbons' helemaal niet op de huidige confetti, want suiker was tot voor de jaren 700 een nog onbestaand product. Om de snoepjes hun zoete smaak te geven, gebruikten de Oude Romeinen honing. En ook de suikerlaag was eenvoudigweg een laag verharde honing. Pas aan het einde van de jaren 1400 begon in Sulmona de productie van de 'moderne' confetti. In diezelfde periode werd in het klooster van Santa Chiara trouwens ook begonnen met de artistieke bewerking ervan. En daar zijn de kleurrijke bloemen vandaag nog altijd getuige van.



Ook de traditie van de confetti leeft verder, want het snoepgoed wordt nog altijd gegeten en uitgedeeld bij feestelijke aangelegenheden. De kleur van de confetti heeft daarbij een belangrijke symbolische betekenis. Zo zijn witte confetti toepasselijk bij een huwelijk, communie of vormsel, roze of blauwe bij de geboorte, groene bij een verloving en rode bij het behalen van een diploma. Leuk weetje is dat het aantal confetti in een huwelijksboeket altijd oneven moet zijn, dat als (vroege) gelukwensen voor de geboorte van een kind.


De oudste bestaande producent van de confetti is Pelino. Het bedrijf werd gesticht in 1783 door Berardino Pelino en is inmiddels aan de zesde generatie toe. Omdat Pelino kwaliteit hoog in het vaandel draagt, gebruiken ze uitsluitend gecertificeerde ingrediënten, waaronder hazelnoten uit Piemonte, pistachenoten uit Sicilië en, jawel, onze Belgische chocolade!

Fabriek van Pelino

En confetti maken is werkelijk een kunst. Om de suikerlaag vast te houden, worden de noten eerst met siroop of Arabische gom behandeld. Daarna komen ze in een bassina terecht, een koperen of stalen ketel die voortdurend ronddraait. Zo veranderen de noten langzaamaan in een dragee. Voor de eerste suikerlaag is de siroop soepel, voor de eindlaag dik vloeibaar. Wanneer de lagen droog zijn worden de confetti gewit en gepolijst. Allerlei hulpmiddelen zoals plastic, draad en bont papier toveren de eentonige snoepjes uiteindelijk om in bloemen, varkentjes, lieveheersbeestjes en andere vrolijke figuurtjes.


Als je graag meer te weten komt over de confetti, breng dan een bezoekje aan het museo dell'arte e della tecnologia confettiera, een klein museum naast de firma van Pelino. Daar tonen allerhande werktuigen, machines en andere kostbaarheden hoe Sulmona wereldberoemd werd voor hun confetti. En natuurlijk kun je er ook proeven van hun zoete lekkernijen. Dus laat je volledig gaan en smul je buik helemaal rond. Het zijn dan ook de lekkerste confetti van de wereld!

Museum praktisch
Museo dell'arte e della tecnologia confettiera
Via Stazione Introdacqua, 55
67039 Sulmona
Web: www.pelino.it
Openingsuren!
     08.00 - 12.30 uur
     15.00 - 18.30 uur


A presto!
De foodmadam.


Reacties