De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 18 oktober 2013

Visfestijn op een trabocco

In een vorige blogpost genoten we van een typische vleesdelicatesse in het ruige binnenland van Abruzzo. Vandaag rijden we richting kust voor een visfestijn op een van de 'trabocchi', typische houten vissersplatformen waarvan er enkele dienst doen als restaurant.

Met uitgestrekte zandstranden in het noorden, afgewisseld met kleine kiezelstranden en ruige kliffen meer zuidwaarts, is de kuststreek van Abruzzo allesbehalve saai te noemen. Maar het meest in het oog springend zijn ongetwijfeld de vele trabocchi, houten vissersplatformen die van Pescara tot Vasto de kustlijn typeren. Dit kustgedeelte is de Costa dei Trabocchi of de Trabocchi-kust.


Trabocchi zijn vissersplatformen die op houten palen in het water staan en aan de rotsen werden verankerd. Via een smalle brug kun je het platform bereiken. De trabocchi staan daar waar het water ongeveer zes meter diep is. Zo benutten de traboccanti (trabocchi-vissers) optimaal de stromingen waardoor de vissen zich laten meevoeren. Aan het platform hangt een immens net dat via een vernuftig systeem, de 'a bilancia', uit het water kan worden opgehaald. Over de oorsprong van de trabocchi bestaat onzekerheid, maar waarschijnlijk bouwden vissers ze een drietal eeuwen geleden als oplossing bij slechte weersomstandigheden, die hen weerhielden om op zee te gaan. Zo konden de vissers ook op stormachtige dagen doorgaan met hun werk. Omdat de visvangst voor vele vissers de enige broodwinning was, hadden de trabocchi een niet te onderschatten economische waarde.


Vandaag zijn de trabocchi van minder economisch belang voor de visvangst, maar ze zijn wel een belangrijke culturele en toeristische trekpleister. Mede dankzij publieke financiering werden sommige van de trabocchi gerestaureerd en kregen ze een nieuwe bestemming als visrestaurant. En het is werkelijk een must om te gaan eten op een van deze unieke locaties. Het prachtige uitzicht over de azuurblauwe zee, het geluid van het kabbelende water onder je voeten, de zilte zeegeur die je neus kriebelt en natuurlijk de overheerlijke smaak van kraakverse vis. 


Wij genoten verleden maand van een visfestijn bij Cungarelle in Vasto, een 'ristotrabocco' die vermeld staat in de Gambero Rosso, een Italiaanse toonaangevende gids over gastronomie en wijn. Het is een zaak die absoluut is aan te bevelen. Restaurant Cungarelle ligt een dertigtal meter van de kust en je moet een smal bruggetje oversteken om het te bereiken. De ontvangst is hartelijk, het uitzicht fenomenaal. Je krijgt een tafeltje toegewezen, nestelt je op je stoel en geniet. Het restaurant biedt een vast menu dat dagelijks kan wijzigen, afhankelijk van wat op de markt te verkrijgen is. Moeilijke keuzes horen er dus niet bij. Dan brengt de ober de eerste borden. En het wordt stil...

Vino della casa
Antipasti freddi - Koude antipasti
Antipasti caldi - Warme antipasti
Spaghetti alla chitarra ai frutti di mare
Rana pescatrice con patate - Zeeduivel met aardappeltjes
(portie voor 1 persoon)

Frutta di stagione e un semifreddo al limone

Als afsluiter van dit overheerlijk visfestijn volgt een caffè en een digestivo naar keuze (limoncello, grappa, vino dolce) om de spijsvertering te bevorderen. En dat kan nodig zijn, want het keukenpersoneel is soms net iets te ijverig. De prijs van het menu, dranken en brood inclusief, is 50 euro. Verkies je een menu 'ridotto', zonder de secondo, dan betaal je 35 euro. Een eerlijke prijs voor een unieke culinaire ervaring!


Wordt Abruzzo binnenkort jouw reisbestemming? En wil je ook deze bijzondere belevenis meemaken? Snuister dan alvast in onderstaande lijst met trabocchi-restaurants en kies jouw favoriet. Hou er wel rekening mee dat de meeste restaurants enkel open zijn tijdens het zomerseizoen (vanaf april/juni tot eind september). Enkel 'Trimalcione' in Vasto zou gedurende het hele jaar open zijn. De ristotrabocchi bieden uitsluitend een vast menu dat dagelijks kan wijzigen naargelang het aanbod van de markt. De prijzen schommelen veelal tussen 40 en 50 euro. Reserveren is noodzakelijk. Ben je nieuwsgierig hoe het vissen op een trabocco verloopt? Bij enkele van onderstaande trabocchi kun je op aanvraag een demonstratie krijgen.

Lijst met trabocchi-restaurants (Costa dei Trabocchi)

Cungarelle - Vasto
Trimalcione - Vasto
Punta Isolata - Rocca San Giovanni
Punta Punciosa - Rocca San Giovanni
Punta Cavalluccio - Rocca San Giovanni
Punta Tufano - Rocca San Giovanni
Sasso della Cajana - Rocca San Giovanni
Punta Fornace - Marina di San Vito
Valle Grotte - San Vito Chietino
Vento di Scirocco - San Vito Chietino
Pesce Palombo - Fossacesia Marina
Punta Rocciosa - Fossacesia Marina


A dopo!
De foodmadam.

Geen opmerkingen: