De Foodmadam

De Foodmadam

maandag 14 oktober 2013

Torta di ricotta e pere

Verleden week maakte ik deze taart voor het verjaardagsfeestje van mijn nichtje...
Tijdens het bakken dwalen mijn gedachten af naar de betoverende Costiera Amalfitana (Amalfitaanse kust) in Campania, de bakermat van de torta di ricotta e pere. Authentieke dorpjes leunen tegen de rotshellingen en kijken vredig neer op de azuurblauwe zee. Smalle wegen kronkelen zich langs de spectaculaire kustlijn en lijken de ruige kliffen uit te dagen. Prachtige villa's schitteren in het romantische decor en tonen trots hun rijke verleden. Het bedwelmende parfum van kleurrijke bloementuinen laat zich meevoeren door een stevige zeebries. In de verte weerklinken de meeslepende klanken en hartroerende woorden van Lucio Dalla's Caruso. Ondertussen werk ik naarstig verder aan mijn taart. Deze torta di ricotta e pere krijgt ongetwijfeld de smaken van thuisland Italië mee.   De torta di ricotta e pere is een taart met notendeeg en een vulling van ricotta, opgeklopte room en gekarameliseerde peer. Het is een specialiteit van de Costiera Amalfitana (Amalfitaanse kust) in Campania. Er bestaan verschillende versies van deze taart en over het originele recept zijn vele meningsverschillen. Het recept dat ik gebruikte is dan ook waarschijnlijk niet het originele, maar het is wel afkomstig van een rasechte Napolitaanse foodblogster (Grazie Flavia!) én het is supereenvoudig. Zo tovert zelfs een onervaren bakker een oogstrelende en overheerlijke taart op tafel!

Bron recept: Italiaanse foodblog Misya (met enkele aanpassingen)

Boodschappenlijstje

Voor het deeg (2 dunne biscuitlagen in een vorm van 26 cm)
4 eieren
140 g suiker
40 g bloemsuiker
140 g amandelmeel
30 g boter
60 g bloem

Vulling
300 g ricotta
250 ml room
350 g verse peren (ontdaan van pitten en schil)
1 klontje boter
75 g suiker
1 el citroensap

Versiering
bloemsuiker
1 peer

Aan de slag

Vulling
Ontdoe de peren van pitten en schil voor het wegen. Snij ze in kleine blokjes. Doe de peren samen met een klontje boter, suiker en citroensap in een pannetje. Breng aan de kook. Laat gedurende een kwartiertje op een zacht vuurtje koken totdat de peren mals zijn. Laat afkoelen.
Doe de peren bij de ricotta. Klop de room op en meng deze voorzichtig onder de ricotta en peren. Zet het geheel voorlopig in de koelkast.

Biscuit (2 dunne lagen)
Verwarm de oven voor op 200°C. Scheid het eiwit en eigeel van drie eieren. Klop het eiwit stijf, samen met 1 eetlepel bloemsuiker. Klop dan de 3 eidooiers + 1 volledig ei met de suiker en de bloemsuiker tot een schuimige massa. Voeg langzaam het amandelmeel toe, daarna de gezeefde bloem. Voeg de boter toe en klop tot je een glad deeg bekomt. Doe het opgeklopte eiwit erbij en meng goed. Vet een springvorm in van 26 cm en bestrooi met bloem. Doe de helft van het deeg erin. Bak 10 minuten op 200°C. Vet opnieuw de vorm in en bestrooi met bloem. Doe de andere helft van het deeg erin en bak ook dit 10 minuten op 200°C.

Afwerking
Leg een van de twee biscuitlagen op een bord. Plaats de zijkanten van de springvorm errond. Zorg dat ze goed aansluiten. Doe de vulling op de taartbodem. Leg de tweede biscuitlaag op de ricottavulling. Druk lichtjes aan. Laat de taart twee uur opstijven in de koelkast. Laat zolang de vorm rond de taart staan! Haal de taart uit de koelkast. Bestrooi met voldoende bloemsuiker. Verwijder de vorm. Snij een peer in schijfjes en versier er de taart mee.

Tip
Ben je een chocoladeliefhebber? Doe dan eventueel wat stukjes pure chocolade bij het ricotta-mengsel.


Buon appetito!
De foodmadam

2 opmerkingen:

HansDeZwans zei

Bij het zien van die Torta di ricotta e pere dwalen mijn gedachten ook af. Wel leuk dat je die peer zo in zijn geheel erop legt, dat oogt mooi.

De foodmadam zei

Bedankt voor het compliment! ;)