De Foodmadam

De Foodmadam

maandag 30 september 2013

Crêpes alla Nutella

De eerste herfstdagen doen me altijd verlangen naar pannenkoeken. In Italië staat deze lekkernij geregeld op het menu, en ook op straat kun je er een onweerstaanbare pannenkoekengeur ontmoeten. Smul je ook graag van pannenkoeken 'op Italiaanse wijze'? Dan ontbreekt nog een van de meest gekende Italiaanse producten, en dat is... Nutella.

Nutella, de populaire chocolade-hazelnootpasta van het Italiaanse bedrijf Ferrero, wie kent hem niet? Jaarlijks worden er over de hele wereld wel meer dan 15 miljoen potten van gegeten. Ik vind Nutella het lekkerst op pannenkoeken, en ik ben zeker niet de enige. In Parijs zijn de Nutella-crêpes razend populair en worden ze massaal verkocht als street food. Crêpes zijn dan ook afkomstig uit Frankrijk, hoewel er soms beweerd wordt dat de oorsprong in China ligt. Ook in Italië zijn de straatkraampjes met Nutella-crêpes (crêpes alla Nutella of crespelle alla Nutella) niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Mij zijn ze al meermaals opgevallen en ook Catarina van de Italiaanse blog Delicious Salento denkt er zo over. "Non c'è via del centro, piazza o lungomare del Salento, che la sera non sia accompagnata da un dolce profumo di crêpes." (Vertaling) "Er is in Salento geen straatje, plein of promenade waar de avond niet vergezeld gaat met de zoete geur van crêpes." Het is trouwens niet alleen het heerlijke aroma dat je naar de crêpes leidt. De speelse en jonge kleuren van de kraampjes vallen op tegen de statige grijze gevels van eeuwenoude gebouwen.

Crêpes alla Nutella - Pescara (Abruzzo)

De bereiding is altijd opnieuw een mooie beleving, want de crepista (pannenkoekenbakker) bakt de crêpes vers op de hete bakplaat. Met een spatel smeert hij het deeg vakkundig uit tot een dunne cirkelvormige pannenkoek. Langzaamaan krijgt de crêpe een mooie koekjeskleur. De grote pot met smeuïge Nutella houdt zich klaar voor de 'final touch'. De heerlijk geurende damp van versgebakken pannenkoeken vult je neus en doet je watertanden. De bereiding duurt slechts 2 à 3 minuten, maar toch lijkt het eeuwig te duren. Maar dan is eindelijk het ultieme moment aangebroken. La crêpe è pronta! De eerste hap doet je bijna bezwijken van genot. De zeemzoete chocolade-hazelnootsmaak smelt weg in je mond. 

Pannenkoeken met Nutella
   
Ook thuis staan bij Italiaanse gezinnen de crêpes alla Nutella vaak op het menu, en er zijn dan ook weinig Italiaanse receptenblogs waar ze niet op zijn terug te vinden. Zowel i bambini (kinderen) als volwassen smulpapen eten ze als ontbijt, tussendoortje of als dessert. Elk moment is een goed excuus voor een smakelijke pannenkoek. Wist je trouwens dat er meerdere Facebook-pagina's bestaan die gewijd zijn aan de crêpes alla Nutella? Eentje daarvan heeft zelfs meer dan 19 miljoen likes! Is er iemand die durft beweren dat pannenkoeken met Nutella niet hot zijn?

Ingrediënten (voor een 13-tal pannenkoeken)

3 eieren
500 ml melk
250 g bloem
snuifje zout
boter
Nutella

Aan de slag

Klop de eieren tot een luchtige massa en doe er een snuifje zout bij. Voeg de melk toe. Zeef de bloem en doe ze langzaam bij de melk en de eieren. Meng het geheel tot een homogene massa. Bak van het beslag dunne pannenkoekjes in een hete ingevette koekenpan. Bestrijk met Nutella. Rol de pannenkoeken op of vouw ze twee keer dubbel totdat je een driehoek bekomt. En smullen maar! 


Buon appetito!
De foodmadam.

2 opmerkingen:

HansDeZwans zei

Ik maak wekelijks pannenkoeken, 1/4 liter melk, 100g bloem, 1/2 zakje vanillesuiker, een scheutje honing, een scheutje olijfolie en 2 eieren. Ik bak ze altijd erg dun en het liefst eet ik ze met siroop, heerlijk. De kinderen nemen altijd bruine suiker.

De foodmadam zei

Dag Hans, jouw recept lijkt me ook heerlijk, met dat scheutje honing en olijfolie. Ga ik eens proberen. Overigens, wat een gelukzakken jouw kinderen, elke week pannenkoeken! :)