De Foodmadam

De Foodmadam

donderdag 22 augustus 2013

Vino Cotto

Vandaag gaan we feesten in Loro Piceno, een dorpje in de glooiende heuvels van Le Marche (de Marken). Daar vindt tot zondag de 'Sagra del Vino Cotto' plaats, een dorpsfeest ter ere van een typisch product van de streek, de Vino Cotto of 'gekookte wijn'. 

Vino cotto (in de plaatselijke dialecten Vi'cottoVicuotte, Vincuott of Vincott) is een dessertwijn die wordt bekomen door het koken van de most, vers geperst druivensap dat nog niet is vergist. Het is een typisch product van Abruzzo en van Macerata en Ascoli Piceno, de meest zuidelijke provincies van Le Marche. Vino cotto heeft een hoog alcoholgehalte (ongeveer 14%) en wordt meestal gedronken als digestief na een weldadige maaltijd, met of zonder cantuccini of ander droog gebak. De kleur varieert van granaatrood tot amberkleurig rood en de smaak wordt vaak vergeleken met die van Marsala of Vin Santo. Vino cotto wordt weleens verward met Vincotto, een soort aceto of azijn, afkomstig uit de regio Puglia. Maar het zijn wel degelijk twee verschillende producten. 


Vino cotto maakte vroeger deel uit van de boerentraditie, en er hangen dan ook prachtige verhalen aan vast. Zo was het de gewoonte dat families voor elke eerstgeboren zoon een vatje vino cotto maakten en dat bewaarden tot op de dag van zijn huwelijk. Dan trakteerde de vader van de bruidegom de gasten op een glaasje en werd er getoost op het getrouwde koppel. Deze mooie traditie blijkt ook vandaag nog verder te leven. Daarnaast was vino cotto een symbool van gastvrijheid. Als er gasten op bezoek kwamen, stond de fles vino cotto ontegensprekelijk op tafel om die speciale moment te vieren. Bovendien stond vino cotto bekend om zijn heilzame werking. Moeders masseerden de huid van hun baby ermee om sterke spieren te krijgen, en bij een verkoudheid of een griep bracht de geneeskundige kracht van de vino cotto de zieke er weer bovenop. 

Bron afbeelding: website Sagra del Vino Cotto

In Le Marche wordt de vino cotto hoog in het vaandel gedragen, en het is dan ook niet verwonderlijk dat er jaarlijks een eerbetoon plaatsvindt aan dit mooie streekproduct. In het middeleeuwse dorpje Loro Piceno is er in augustus de Sagra del Vino Cotto, een feest dat helemaal in het teken staat van deze heerlijke drank. In alle straten en op alle pleinen kun je genieten van theaterspektakels, straatartiesten en concerten, of maak kennis met traditionele beroepen en artisanale producten aan de opgestelde kraampjes. En natuurlijk kun je je ook ten volle laten verleiden door de overheerlijke culinaire verwennerijen die tijdens dit feest worden aangeboden. Ben je tijdens het voorlaatste weekend van augustus op vakantie in deze streek? Breng dan zeker een bezoekje aan de Sagra del Vino Cotto! Kun je er niet bij zijn? Niet getreurd, want in de volgende blogpost is het volop feest in je keuken. En daar hoort natuurlijk vino cotto bij!

A presto!
De foodmadam.

1 opmerking:

Sandra Merizzi zei

Felice di vedere pubblicati i nostri prodotti della tradizione e anche di averti deliziato con la mia crostata di pesche.
Grazie di cuore e a presto !!

Sandra le padelle fan fracasso