Over linzen en Castelluccio di Norcia

In de vorige blogpost lieten we ons culinair verwennen in Norcia, vandaag rijden we een dik half uurtje verder naar Castelluccio di Norcia, het 'dorp in de wolken'. Want ook daar vinden we een Italiaans topproduct dat het hart van culinaire fijnproevers ongetwijfeld zal veroveren: 'le lenticchie di Castelluccio' of de linzen van Castelluccio. 

Alleen al voor de trip kan ik aanraden om Castelluccio te bezoeken. Langs kronkelende weggetjes met prachtige vergezichten rij je hoger en hoger de bergen in. Plots word je opgehouden door een paard dat rustig grazend de weg versperd. Het blijken er meer te zijn. Een kudde half-wilde paarden geniet van de gezonde berglucht en toont de vredigheid van deze afgelegen plaats. Na even te zijn uitgestapt rij je verder. Slechts enkele seconden later zie je een immense vlakte voor je uitgespreid. Het is de Piano Grande, de uitgestrekte hoogvlakte rond Castelluccio. Het lijkt alsof je in een andere wereld terecht komt. Via een eindeloos lange weg doorkruis je de monotone vlakte en geniet je van het zicht en van de stilte die er heerst. In de verte zie je rondtrekkende herders en honden een grazende schaapskudde hoeden.

Eenmaal de vlakte voorbij, klim je via een bochtige weg terug omhoog. Op een bord langs de straatkant staat de naam 'Castelluccio'. Je bent gearriveerd in een bergdorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Als je in het dorp aankomt, merk je onmiddellijk enkele kraampjes waar lenticchie of linzen worden verkocht. Een oud vrouwtje lijkt al eeuwenlang op haar stoel te zitten wachten om haar linzen aan een kooplustige toerist aan de man te brengen. Lenticchie zijn dan ook hét product bij uitstek van deze nog onaangeroerde streek. Ze worden nog altijd op biologische wijze en volgens oude tradities geteeld op de hoogvlakten van Castelluccio (op ongeveer 1500 m hoogte).


Koop zeker een portie van dit prachtige product, want de lenticchie di Castelluccio staan bekend om hun uitzonderlijke smaak. Meer zelfs, het zouden de beste ter wereld zijn. Ook de oranje-bruine kleur en de fijnheid van deze linzen zijn uniek. Daarom genieten ze sinds 1997 van een geografische herkomstbenaming, de Indicazione Geografica Protetta (IGP). Linzen hebben bovendien supergezonde eigenschappen: ze zijn vetarm, licht verteerbaar, rijk aan proteïnen, ijzer en mineralen, en ze zijn bijzonder voedzaam. Er wordt niet voor niets gezegd dat ze 'la carne dei poveri' zijn, het vlees van de armen. De linzen van Castelluccio hebben bovendien een zeer dun en zacht omhulsel, zodat het niet nodig is om ze vooraf in water te weken, wat vaak wel het geval is bij andere linzensoorten. Volgens de inwoners van Castelluccio maak je ze het best zo eenvoudig mogelijk klaar met alleen selder, look, olie, zout en peper.


De beste periode om Castelluccio te bezoeken is van eind mei tot begin juli. Dan doorbreekt de fioritura of de bloeitijd de monotone toon van het landschap. De uitgestrekte velden zijn bezaaid met bloeiende wilde bloemen en van heinde en ver komen toeristen dit prachtige kleurenspektakel bewonderen. Ook de linzenplanten staan dan in bloei en kleuren de hoogvlakte geel. Maar ongeacht welke periode je Castelluccio bezoekt, blijf er zeker overnachten. 's Morgens hangt er mist rondom het dorp en steekt het boven de wolken uit. Vandaar de naam 'het dorp in de wolken'. Ik heb het zelf helaas gemist, maar het moet werkelijk fenomenaal zijn. Een overnachting in Castelluccio tijdens de fioritura staat dan ook in de top van mijn to-do-lijstje. Een goede slaapplek zou Taverna Castelluccio zijn. 's Avonds kun je in hun restaurant genieten van een overheerlijk bord lenticchie di Castelluccio.

Kun je nog niet meteen naar deze prachtige plek of geniet je liever gezellig thuis? Ga aan de slag met onderstaand recept en waan je heel even in Castelluccio di Norcia.

Ingrediënten (voor 2 personen)

200 g linzen
2 sjalotjes
runderbouillon
1 el geconcentreerde tomatenpuree
tijm, laurier, peper, zout
olijfolie extra vergine

Aan de slag

Spoel de linzen. Fruit de sjalotjes, voeg de linzen toe en laat enkele minuten aanstoven. Voeg ruimschoots runderbouillon toe (2/3 bouillon voor 1/3 linzen). Voeg tijm, laurier en de geconcentreerde tomatenpuree toe. Laat de linzen gedurende 30 à 40 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer met een insalata (salade met eventueel komkommer en/of tomaat) en een lekker stuk vlees (kotelet, ribbetjes, ...).


Buon appetito!
De foodmadam.

Reacties