De Foodmadam

De Foodmadam

donderdag 15 augustus 2013

Ferragosto in Umbrië

Vandaag is het feest in Italië, want het is Ferragosto! Naast Kerstmis en Pasen is Ferragosto een van de belangrijkste feestdagen, waar heel Italië ieder jaar reikhalzend naar uitkijkt. Ferragosto is afkomstig van de Latijnse benaming 'Feriae Augusti', een rustdag die keizer Augustus officieel had ingevoerd om het einde van de oogst te vieren. Pas later werd 15 augustus ook een religieuze feestdag, en dat ter nagedachtenis van de dag dat Maria naar de hemel ging en verenigd werd met Jezus. Vandaag is Ferragosto vooral een familiefeest dat wordt gevierd met lekker eten en drinken tijdens een uitgebreide pranzo (middagmaal).


Als je met Ferragosto in Umbrië bent, is de kans groot dat je oca (gans) voorgeschoteld krijgt. Het is een oude culinaire traditie die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Er hangt trouwens een mooi verhaal aan vast, dat nonna (oma) maar al te graag doorverteld aan haar klein- en achterkleinkinderen. Vroeger, wanneer de oogst nog volledig manueel gebeurde, hielpen nabijgelegen boeren elkaar om de werklast iets draaglijker te maken. De vrouwen, op hun beurt, zorgden voor een stevige maaltijd om de bereidwillige boeren te bedanken voor het harde werk. Al in de winter begonnen ze ganzen te kweken om daar een overheerlijke ragù van te maken.

Een traditionele Ferragosto-menu in Umbrië staat dus volledig in het teken van de oca, alleen de antipasti (hapjes als starter) en de dolci (dessert) zijn andere lekkernijen. De antipasto bestaat vaak uit verschillende vleeswaren, formaggi (kazen), verdure grigliate (gegrilde groenten) en bruschette. Als primo (voorgerecht) is het steevast een pasta zoals gnocchi (deegkussentjes gemaakt van aardappelen), pappardelle (brede lintpasta) of tagliatelle met sugo d'oca of ragù d'oca. De secondo (hoofdgerecht) kan bestaan uit onder andere l'oca arrosto (gebraden gans) of l'oca in porchetta. Daarbij wordt de gans voor het braden binnenin op smaak gebracht met zout, peper, rozemarijn, wilde venkel, look, fijngehakt spek of varkenspoten, varkensoren en/of stukjes lever. Als contorno (bijgerecht) zijn de patate arrosto (gebakken aardappeltjes) de meest voorkomende keuze. De pranzo krijgt een heerlijke afsluiter met allerlei dolci caserecci (huisgemaakte zoetigheden) zoals zuppa inglesepanna cottatiramisùtorta al cioccolato en macedonia di frutta. En natuurlijk hoort bij een dergelijke bijzondere maaltijd een lekkere rode wijn zoals een Montefalco Rosso of een Montefalco SagrantinoOm de vingers van af te likken!


Buon Ferragosto!
De foodmadam. 

Geen opmerkingen: