De Foodmadam

De Foodmadam

dinsdag 27 augustus 2013

Crostata met perziken, vino cotto en witte chocolade

In de vorige blogpost trokken we naar het middeleeuwse dorpje Loro Piceno (Le Marche), waar de Sagra del Vino Cotto plaatsvond, een jaarlijks terugkerend feest ter ere van de vino cotto. Vandaag is het feest in eigen keuken, en dat met het geweldige recept van Sandra, foodblogger van Le Padelle Fan Fracasso uit Le Marche. Haar Crostata ripiena con pesche al vino cotto marchigiano e cioccolato bianco, een crostata met perziken, vino cotto en witte chocolade, leek mij eentje om de vingers bij af te likken. Ik haalde onmiddellijk mijn laatste bewaarde flesje vino cotto boven (weer een reden om snel naar Italië terug te gaan) en zette de oven aan het werk. Stilletjesaan kreeg de taart een zuiders kleurtje en werd mijn keuken doordrongen van zalige bakgeuren. Een feest voor ogen en neus! En de verwennerij van mijn zintuigen hield niet op toen ik eindelijk kon proeven. De sappige perziken, de delicate toets van de vino cotto en de zeemzoete smaak van de witte chocolade streelden mijn tong. En mijn vingers? Die heb ik maar al te graag afgelikt!


Aan Sandra van de blog Le Padelle Fan Fracasso, heel erg bedankt voor dit heerlijke recept!
A Sandra di Le Padelle Fan Fracasso, grazie mille per questa ricetta meravigliosa!

Boodschappenlijstje

Voor het deeg
3 eieren
430 à 450 bloem type 00
200 g boter
250 g suiker
zeste van 1 citroen
1 zakje bakpoeder
enkele druppels vanille-aroma

Voor de vulling
5 gele perziken
5 el vino cotto (of een andere zoete wijn)
6 el suiker
100 gram witte chocolade in stukjes

Aan de slag

Snij de perziken in stukjes. Doe ze in een pannetje met de suiker en de vino cotto. Laat het geheel gedurende 15 à 20 minuten karamelliseren. 

Doe de bloem en de bakpoeder in een mengkom. Maak middenin een kuiltje en doe er de eieren, suiker, boter, citroenzeste en de vanille in. Vorm een bol. Doe er vershoudfolie rond en laat hem een half uurtje rusten in de koelkast.


Vul een beboterde en bebloemde taartvorm met 2/3 van het deeg. Giet de perziken erop. Leg daar de stukjes chocolade over. Bedek het geheel met de overschot van het deeg. Bak de taart gedurende een half uur op 180°.

Tips

- Gebruik zeker gele perziken (ik had me helaas vergist en ook enkele witte genomen). Gele perziken zijn nog sappiger en hun kleur komt veel mooier uit tegen het blekere deeg.
- Als je geen vino cotto hebt, kun je ook een andere zoete wijn gebruiken zoals Vin Santo of Marsala.


Buon appetito!
De foodmadam.

2 opmerkingen:

Sandra Merizzi zei

A quanto pare ti è piaciuta davvero tanto ^_^ da leccarsi le dita !!!
Grazie di cuore per la citazione un abbraccio !!!

Sandra Le Padelle Fan Fracasso

Lefrancbuveur zei

Come mi piacerebbe parlare fiammingo! comunque che buone le tue ricette :-)