Limonadebavarois met mangopuree

Onlangs kreeg ik van collega-foodblogster Kim van Cookanista een mailtje met de vraag om deel te nemen aan de wedstrijd 'koken met frisdrank', een initiatief van het VIWF, sectorvereniging van de Belgische water- en frisdrankindustrie. Ik ben zelf helemaal geen frisdrankliefhebber, maar net daarom leek deze uitdaging mij zo boeiend. Ik stroopte dan ook mijn mouwen op en ging enthousiast aan de slag.

Omdat we dit jaar al zoveel grijze dagen te verwerken kregen, koos ik voor een zomers dessert met een frisse, fruitige en kleurrijke toets: limonadebavarois met mangopuree. Het is misschien niet het meest creatieve dessert, maar het is wel superlekker en makkelijk te maken. Zo kan iedereen ervan genieten. Het recept is geïnspireerd op dat van sinaasappelbavarois, maar deze bavarois op basis van vruchtenlimonade met pulp smaakt nog frisser. En je herkent echt de smaak van de frisdrank. Zelfs ik ben helemaal verkocht voor mijn limonadebavarois. Dus duik snel de keuken in en haal de zomer in huis met onderstaand receptje!


Ingrediënten (8 à 10 glaasjes)

Voor de bavarois
3 dl vruchtenlimonade met pulp
3 eieren
12 à 13 g gelatine (8 blaadjes)
70 g suiker
2 x 40 g suiker
zeste van een halve appelsien
1,5 dl slagroom

Voor de mangopuree
2 mango's
scheutje limonade (eventueel)

Voor de versiering
aardbeien
frambozen
blauwe bessen
kletskoppen

Aan de slag

Snij de mango in stukjes en doe in de blender. Zet het geheel opzij.

Doe de limonade met de zeste van een halve appelsien en 70 g suiker in een pannetje. Laat een vijftal minuten inkoken. Week de gelatine in koud water.

Scheid ondertussen de eidooiers en de eiwitten. Doe 40 g suiker bij de eidooiers en klop het geheel schuimig. Het moet licht van kleur worden. Doe 40 g suiker bij de eiwitten en klop het geheel goed stijf. Klop de slagroom half op (yoghurtdikte).

Haal de limonade van het vuur. Wring de gelatine uit en doe bij de limonade. Let op dat de limonade niet meer kookt, want dan verliest de gelatine kracht. Zet het pannetje in koud water en laat afkoelen. Zorg ervoor dat de limonade voldoende afgekoeld is vooraleer je verder werkt (lichaamstemperatuur), want de gelatine pakt niet als hij warm heeft.

Vanaf hier heb je vier verschillende mengsels: limonade, eigeel, eiwit en room. Doe de limonade bij het eigeel en meng. Doe daarna het eiwit erbij en als laatste de room. Meng alles goed.

Schenk de bavarois en de mangopuree in glaasjes. Als je de mangopuree boven op de bavarois doet, leng de mangopuree dan voorzichtig aan met een scheutje limonade. Anders is hij te zwaar en zakt hij naar beneden. Laat de bavarois gedurende 3 à 4 uur opstijven in de koelkast. Versier met vers fruit en kletskoppen.


Smakelijk!
De foodmadam.

Reacties

Lieselot zei…
Heel erg lekker, viel in de smaak bij mijn bezoek
De Foodmadam zei…
Heel fijn om te horen Lieselot, doet me plezier! ;-)