De Foodmadam

De Foodmadam

vrijdag 4 april 2014

Tafelen op Culinaria

Fijnproevers worden verwend in mei, want amper één week na het culinaire outdoorfestival Antwerpen Proeft trakteert ook het gastronomische festival Culinaria op een heerlijk festijn. Vijf dagen lang, van 21 tot 25 mei 2014, kun je in Tour & Taxis in Brussel sterrengerechten proeven, culinaire workshops volgen en/of nieuwe verrukkelijke producten ontdekken. Ik had het geluk om verleden week al even te kunnen voorproeven op de smakelijke persvoorstelling van Culinaria 2014.

Origineel Festijn

Zoals ieder jaar staat Culinaria in het teken van een centraal thema waarop de deelnemende chef-koks hun talenten kunnen botvieren. Dat het jaarthema van Culinaria 2014 het 'originele festijn' zou zijn, deed de prachtig aangeklede tafel op de persvoorstelling al snel vermoeden. Met enige fantasie waande je je temidden van een feestelijke ouderwetse smulpartij, waarbij worsten, kaas, kippen, speenvarkens, gebraad aan't spit, ragout en dampende bouillons in overvloed op tafel verschenen. Er werd gelachen, gegeten, gebabbeld en genoten. En net dat festijn is wat Culinaria 2014 beoogt: "In 2014 eten we niet, maar tafelen we!"


Met het 'originele festijn' wil Culinaria terug naar de essentie van gastronomisch genot: lachen bij een groots banket, een heerlijk product in dampende gerechten tot zijn recht laten komen, de zin voor een gezamenlijk, authentiek buffet. Culinaria nodigt je dan ook graag uit voor een heus eetfestijn, waarbij de chef-koks hun interpretatie geven van verfijnde overvloed, sauzen, zoete gebakjes, krokante bereidingen, generositeit en gezelligheid.

Gastronomisch genieten

Culinaria is een unieke gelegenheid om kennis te maken met de kookkunsten van een aantal Belgische sterrenchefs. Proef gerechten van onder andere Yves Mattagne (Sea Grill**), Bart De Pooter (Pastorale**), Pascal Devalkeneer (Le Chalet de la Fôret**), Viki Geunes ('t Zilte*), Arabelle Meirlaen (Arabelle Meirlaen*) en Benoit Dewitte (Bernard & Benoit Dewitte*), die zich allemaal op hun eigen manier lieten inspireren door het thema van het festijn. Ik kon op de persvoorstelling alvast vier hapjes ontdekken die tijdens de Culinaria-dagen op het menu zullen staan. En al was het ook wel een beetje voor de chef-kok die er best mocht zijn, mijn voorkeur ging uit naar het trio van tonijn van Axel Colonna-Cesari van Centpourcent* uit Sint-Katelijne-Waver bij Mechelen, die zich voor zijn creatie liet inspireren door zijn thuishaven, de Belgische kust.

Trio van tonijn - Axel Colonna-Cesari (Centpourcent*)

Ook zoetebekken kunnen zeker hun hartje ophalen op Culinaria. De lekkernijen van Pierre Marcolini (Maison Pierre Marcolini), Marc Ducobu (Ducobu), Jean-Philippe Darcis (Darcis) en Bernard Proost (DelRey) zullen het water in de mond laten lopen. Ik heb op de persconferentie alvast ongelofelijk genoten van deze overheerlijke macaron en soes van Marc Ducobu. Een nuttige tip: denk even niet aan de calorieën!

Macaron en soes - Marc Ducobu (Ducobu)

Ben je een kaasliefhebber? Naast een prachtig buffet met Zwitserse kazen kun je tijdens de Culinaria-dagen kennismaken met de beste en internationaal erkende Belgische kaasmeesters. Meesters van dienst zijn Pascal Fauville (A Table - Hannut), Luc Callebaut en Nathalie van Haver (Kaasmeesters Callebaut - Oudenaarde), Philippe Moreau (Le Birous - Liège) en Maud Mirot (A Table - Hannut). We worden in de watten gelegd.

En ook de nieuwe generatie wordt in de kijker gezet. Jonge chefs, waaronder Kwinten de Paepe en Jeroen de Pauw (MAF), Dario Puglia (Gigi Il Bullo) en Broes Tavernier ('t Vijfde Seizoen), verwennen je smaakpapillen met overheerlijke hapjes bij een smakelijke Leffe.

Workshops en meer

Op Culinaria kom je niet alleen de allerbeste restaurants tegen, je vindt er ook gastronomische workshops, mooie tafeldecoratie en delicatessenhuizen. Hierbij een kleine greep uit het aanbod:

Workshops
  • Het buitenlands festijn met San Pellegrino: vijf buitenlandse sterrenchefs geven hun interpretatie van het festijn. Maak kennis met Quique Dacosta uit Spanje (Quique Dacosta***), Bjorn Frantzen uit Zweden (Frantzen**), Alexandre Gauthier uit Frankrijk (La Grenouillère*), Ebsen Holmboe Bang uit Noorwegen (Maaemo**) en Bertrand Grébaut uit Frankrijk (Septime*).
  • La boulangerie met Magimix: workshop over originele recepten van brood, brioche-, macarons en meer
  • De grote menu's uit de geschiedenis
  • De 'pastoorstuin' of de workshop met 100% groenten
  • Workshop 'Champagne met Pommery'

Foodiesquare: onder de begeleiding van smaakspecialisten leer je unieke producten proeven en ermee werken.

Gourmetmarkt: hier kun je heerlijke specialiteiten en ambachtelijke producten ontdekken.


En Culinaria belooft nog veel meer in petto te hebben. Ik ben alvast benieuwd! 
Wil je graag meer weten? Neem dan een kijkje op www.culinaria2014.com


Culinaire groeten,
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: