De Foodmadam

De Foodmadam

donderdag 23 januari 2014

Mini-soezen Suzette met Grand Marnier

Zondag 2 februari vieren we Maria-Lichtmis, een christelijk feest dat velen onder ons ongetwijfeld nietsvermoedend aan zich laten voorbijgaan. Helaas, want traditiegetrouw staat deze dag op culinair gebied helemaal in het teken van, jawel, pannenkoeken. En nu de overtollige kilo's na de feestdagen weer helemaal verdwenen zijn, hebben we er een nieuw excuus bij om ons te verwennen met onweerstaanbare zoetigheden.

Het Franse likeurhuis Grand Marnier staat erop om met haar crêpe Suzette de culinaire traditie van Lichtmis te eren, maar tegelijkertijd durven ze te spelen met creatieve en vernieuwende ideeën. Dit jaar bedachten Miss Suzette en chef Nicolas Boussin, vicewereldkampioen patisserie 2002 en culinair ambassadeur van Grand Marnier, de mini-soes Suzette met Grand Marnier. Het werd een trendy en snoezige soes met de intense aroma's van sinaasappel en karamel, die ook kenmerkend zijn voor de authentieke crêpe Suzette.

Mini-soezen Suzette met Grand Marnier

Natuurlijk hapte ik maar al te graag toe wanneer ik werd uitgenodigd om het recept van de mini-soes samen met chef Nicolas Boussin te ontdekken tijdens een workshop. Het leverde me overigens een fijn compliment op omdat het me zonder moeite lukte om met de spuitzak mooie soesjes te vormen. Maar het ultieme moment was de proefsessie van de soezen, waar ik mij al te graag aan tegoed deed. En was het omdat ik zo gek ben op de smaak van Grand Marnier of omdat het recept gewoonweg top is? Maakt niet uit, ik heb er hoe dan ook geweldig van genoten. Chef Nicolas Boussin heeft het gedurfd om te stoeien met de traditionele smaak van de crêpe Suzette, en al maar goed, want met deze mini-soezen Suzette met Grand Marnier hebben wij er weer een fantastisch recept bij!

Miss Suzette

Bron recept: Chef Nicolas Boussin - Grand Marnier

Boodschappenlijstje (voor ongeveer 25 soezen)

Voor de korst
50 g boter
60 g bruine suiker
60 g bloem

Voor het soesdeeg
6 cl melk
6,5 cl water
2 mespuntjes zout
5 g suiker
50 g boter
80 g bloem
2 grote eieren

Voor de banketbakkersroom Suzette
125 g suiker
35 g boter
20 cl melk
geraspte zeste van 1 sinaasappel
25 cl sinaasappelsap
5 eigelen
30 g bloem
50 ml Grand Marnier

Voor de versiering
200 g suikerpasta of 'rolfondant'
200 g suiker voor de karamel

Aan de slag

De korst
Meng de boter, de bruine suiker en de bloem. Spreid het mengsel uit in twee lagen van 2 mm dikte en zet in de vriezer. Snij er rondjes uit met een doorsnede van 3 cm.

Het soesdeeg
Doe het water, de melk, de suiker, de boter en het zout in een kookpan. Breng aan de kook. Haal het mengsel van het vuur. Zeef de bloem en roer ze door het mengsel. Voeg de eieren toe en meng. Doe het geheel in een spuitzak met een dunne mond. Maak ronde soezen met een doorsnede van ongeveer 3,5 cm.
Leg er een bevroren rondje korst op en druk aan. Bak op 180°C gedurende 30 minuten in een traditionele oven. Belangrijk: open de oven niet terwijl de soepjes nog aan het bakken zijn, want dan zakken ze in elkaar.

De banketbakkersroom
Karamelliseer de suiker in een pan. Dat dient langzaam te gebeuren. Voeg de gesmolten boter en vervolgens de melk toe en roer langzaam door. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe en breng aan de kook. Giet het mengsel door een zeef. Voeg de eigelen, de bloem en het sinaasappelsap toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg de Grand Marnier toe. Laat afkoelen. Maak de bankerbakkersroom zacht met een garde en doe hem in een spuitzak. Maak een gaatje aan de bovenkant van de soezen en vul ze met de crème.

Versiering
Rol de suikerpasta uit in twee lagen van 2 mm dikte. Snij er rondjes uit met een doorsnede van ongeveer 4 cm. Leg de rondjes op de soezen.
Breng in een kookpan met anti-aanbaklaag de suiker zachtjes aan de kook tot deze karamelliseert. Maak vervolgens met behulp van een lepel draden op bakpapier. Laat afkoelen. Breek de draden in kleinere stukken en leg ze op de soezen.


Smakelijk!
De Foodmadam.

Geen opmerkingen: