De Foodmadam

De Foodmadam

maandag 28 oktober 2013

Gusta, allergenenvrij genieten

Afgelopen woensdag was ik uitgenodigd op de persopening van Gusta, de eerste winkel in België met een uitgebreid gamma aan allergenenvrije voeding, waaronder gluten- en lactosevrije producten, alsook suikervrije, eivrije en gistvrije producten. Helaas kon ik niet aanwezig zijn, maar uit interesse en nieuwsgierigheid ging ik zaterdag toch een kijkje nemen.

Een persoonlijk verhaal

Gusta is het persoonlijke verhaal van de 34-jarige Inez De Rijcker. Gedurende twee en een half jaar kon geen enkele specialist achterhalen wat met Inez scheelde. Daarom zocht ze zelf naar mogelijke diagnosen via internet. Na een lange lijdensweg, waarbij ze zelfs haar job diende op te zeggen, bevestigde een huisarts uiteindelijk wat ze zelf vermoedde: ze had coeliakie, een auto-immuunziekte. Coeliakie (spreek uit: seuliakie) is een intolerantie of overgevoeligheid voor gluten, een graaneiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut. Gluten zit in zowat alles wat je eet, hetzij als eiwitverbinding, hetzij in afgeleide producten waar je het zelfs niet van verwacht. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen, wat leidt tot verschillende darmklachten. Coeliakie heb je voor het leven, een streng dieet volgen is de enige oplossing om verdere gezondheidsproblemen te vermijden.


Bovendien bleek Inez ook allergisch te zijn aan lactoseproducten, wat het geval is voor één op de vijf Belgen. Eenmaal de diagnose was vastgesteld, kon de zoektocht voor Inez opnieuw beginnen, deze keer naar gluten- en lactosevrije producten. En dat bleek in België geen makkelijke opgave. Zo moest Inez diverse winkels bezoeken om al haar voeding te vinden, dure producten aanschaffen om dan thuis te ontdekken dat ze niet lekker zijn, een zeldzame bakker vinden die gluten- en lactosevrij brood of koffiekoeken bakt. Om haar eigen leven meer kwaliteit te geven én om andere mensen met voedselallergieën of -intoleranties te helpen, besloot Inez om zelf een winkel met allergenenvrije voeding te beginnen. Dit keer eentje waar alles wel onder één dak te vinden was. Gusta was een feit.

Een smakelijke beleving 

Met Gusta toont eigenares Inez aan dat een voedselallergie een culinaire beleving niet in de weg hoeft te staan. Gusta wil dan ook een hippe, trendy, laagdrempelige en sfeervolle voedingswinkel zijn met vooral lekkere producten. Wanneer ik zaterdagnamiddag toekwam, heerste er een gezellige drukte. En na rustig rond te snuffelen, werd ik meer en meer enthousiast over het mooie en complete assortiment, dat overzichtelijk was uitgestald. Met een fijn gevoel en enkele producten rijker, keerde ik huiswaarts. 


Bij Gusta vind je voorverpakte producten waaronder meerdere pastasoorten (zoals penne, cannelloni, tagliatelle, spirelli, spaghetti, gnocchi), melk- en melkproducten, verschillende meelsoorten, boterhambeleg, diepgevroren producten (zoals pizza, ijshoorntjes, kroketten), snacks en koekjes. Daarnaast kun je bij Gusta terecht voor vers glutenvrij brood en allergenenvrije bakkerijproducten zoals pistolets, koffiekoeken, cake en taarten van glutenvrije bakker Eugène uit Antwerpen en Allervita uit Nazareth. En zelfs groenten en fruit zullen er in de toekomst te vinden zijn. Gusta is bovendien een afhaalpunt voor mensen die via de website van Allervita producten hebben besteld. Maar Gusta is ook meer dan alleen een winkel. Eigenares Inez geeft als ervaringsdeskundige graag nuttige informatie en op vraag zullen geregeld workshops of infoavonden georganiseerd worden. Bovendien zal ze haar klanten op regelmatige tijdstippen degustatiemomenten aanbieden.

Een blik op de toekomst

Zoals het er nu naar uitziet, wordt Gusta een groot succes. Zaterdag waren verschillende producten al uitverkocht en ook de verse gluten- en lactosevrije broden, pistolets en koffiekoeken vlogen op een mum van tijd de deur uit. Met een brede glimlach op het gezicht sprak Inez over een overweldigend succes. En dat betekent goed nieuws voor alle mensen met een voedselintolerantie of -allergie. Want als Gusta een succes wordt in Antwerpen, zullen in de toekomst ook in andere steden Gusta-winkels opduiken. En er is zelfs al sprake van een webshop. Dankzij Gusta wordt eten zelfs bij het volgen van een noodzakelijk dieet een aangename beleving. En dat juich ik ten volle toe. Want eten is voelen, proeven, leven en beleven voor iedereen. Succes Gusta!


Praktisch
Gusta
Montignystraat 25
2018 Antwerpen
Tel.: +32 494 88 00 97
Web: www.gusta-antwerpen.be


Culinaire groeten,
De foodmadam.

1 opmerking:

HansDeZwans zei

In ieder geval, ze straalt ervan. Als ik nog eens in Antwerpen kom, ga ik er zeker eens binnen springen.