De Foodmadam

De Foodmadam

dinsdag 4 juni 2013

Aperitieven in Italië

Verleden week heb ik het geluk gehad om weer enkele dagen in Italië te kunnen vertoeven. Deze keer verbleef ik in de prachtige regio Abruzzo, waar het lijkt alsof zee en bergen elkaar de hand proberen te reiken. Na een half jaar in Marche (de Marken) gewoond te hebben, voelt een verblijf in Italië altijd als een beetje thuiskomen. Een soort van mystieke rust overvalt me als ik van het vliegtuig stap en voet zet op Italiaanse bodem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik zo'n heuglijke dagen altijd inzet met een lekkere aperitivo.


Ik vind het aperitivo-moment trouwens een van de mooiste Italiaanse gewoonten. Het is dan ook een echte belevenis. Je bestelt een drankje en krijgt er een gans assortiment versnaperingen of stuzzichini bij. Zoute chipjes of salatine, olijven, mini-pizza's of pizzette, tramezzini of kleine sandwiches, bruschette, gezouten taartjes, omeletjes, vleeswaren zoals mortadella, lonzino en bresaola, je kunt het niet gekker bedenken. En nergens is een aperitief hetzelfde. Elke regio serveert zijn eigen streekproducten en elke bar presenteert ze op zijn specifieke manier. Bij de ene krijg je de hapjes op een schotel aangeboden, bij de andere staat er een uitgebreid buffet op de toog. Soms is het aanbod versnaperingen zo groot, dat je honger na de aperitief helemaal voldaan is. En de rekening die je achteraf gepresenteerd krijgt? Daar moet je het echt niet voor laten. Natuurlijk is het prijskaartje in toeristische steden zoals Milaan of Rome iets hoger dan in regio's zoals Abruzzo of Le Marche. Zo betaal je in Milaan tot 10 euro en in een minder toeristisch stadje slechts 3,5 euro voor een aperitief, mét hapjes inbegrepen. Daar kunnen we in België of in Nederland toch alleen maar van dromen?

Aperitief in bar Novecento
Adres: Corso Vittorio Emanuele 94 - Ortona (Abruzzo)

Dus ga je dit jaar op vakantie naar Italië? Kruip dan even in de huid van een echte Italiaanse uomo of donna. Kies er een gezellige bar of een zonnig terrasje uit, vlij je neer en bestel een Prosecco, Aperol Spritz, Campari, een glaasje wijn of een aperitivo analcolico (zonder alcohol). Geniet van de zomerse smaken van je aperitief en proef met al je zintuigen van de bijhorende stuzzichini. Ik ben er alvast van overtuigd dat je op dat ogenblik denkt of zelfs hardop zegt: "stop nu even de tijd".

Interessant om te weten is dat de meest gebruikelijke momenten om te aperitieven de uren voor de pranzo (middagmaal) zijn, van 11.30u tot 13.00u, en de uren voor de cena (avondmaal), van 18.30u tot 20.00u.

Salute!


Geen opmerkingen: