De Foodmadam

De Foodmadam

woensdag 8 mei 2013

Diageo World Class-cocktailwedstrijd 2013 (1)

De Belgische strijd is gestreden. Jeroen Van Hecke van cocktailbar L'Apereau in Blankenberge en Carl Van Droogenbroeck van Cocktails at Nine in Antwerpen zullen ons land verdedigen op de Europese finale van Diageo World Class in Madrid. Jeroen sleepte in december het eerste van de twee felbegeerde tickets in de wacht, Carl ging maandag aan de haal met het tweede. En ik had het geluk hiervan getuige te zijn. Even ter informatie voor wie het nog niet weet, Diageo Reserve World Class Bartender of the Year 2013 is een prestigieuze internationale cocktailwedstrijd die georganiseerd wordt door Diageo, wereldleider in de productie en verkoop van sterkedranken, bieren en wijnen. Tijdens deze wedstrijd wordt gezocht naar de beste bartender ter wereld. 

Carl Van Droogenbroeck

Terug naar maandag. De tweede regionale voorronde van World Class, in de hippe event lounge van het Antwerpse Felixpakhuis. Zeven bartenders en nog slechts één ticket voor de Europese finale. Het was een bikkelharde strijd. De wedstrijd bestond uit drie onderdelen. In de eerste ronde kregen de kandidaten een schriftelijke proef met vragen over de geschiedenis en de technische kenmerken van Don Julio tequila, Ketel One vodka, Grand Marnier en de malt whisky's Talisker, Singleton en Cardhu. Daarnaast doorstonden ze een blind tasting, waarbij ze op basis van geur, kleur en smaak de gepresenteerde sterkedrank moesten herkennen. Een Talisker, zo bleek achteraf.

Deelnemer Dries Botty in actie

In de tweede ronde moesten de deelnemers twee cocktailcreaties bereiden in de stijl City Glamour, geïnspireerd op de West-Europese glamour en verfijning van de jaren 50 en 60. Elke kandidaat zette zijn beste beentje voor om de jury te overtuigen met zijn creatie. Tijdens de derde ronde kregen de bartenders de opdracht om een whiskycocktail en een van de achttien Diageo Classic Cocktails te maken. Ze kregen welgeteld twaalf minuten de tijd om de juiste ingrediënten te kiezen in de 'shop of secrets' en zes minuten om hun creaties te bereiden. Alle ingrediënten die de barmannen kozen, moesten daadwerkelijk gebruikt worden. De spanning was om te snijden.

De kandidaten werden nauwlettend in het oog gehouden door de vierkoppige jury: culinair journalist Willem Asaert, Belgisch World Class laureaat 2011 en 2012 Olivier Jacobs, distillery ambassador van Ketel One vodka Dennis Tamse en presentatrice en communicatie-adviseur Gerty Christoffels. Zij beoordeelden de deelnemers op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en het tot uiting komen van de sterkedrank.

V.l.n.r.: Dennis Tamse, Olivier Jacobs,
Carl Van Droogenbroeck, Gerty Christoffels en
Willem Asaert

Kennis, creativiteit en koelbloedigheid waren onontbeerlijk om deze wedstrijd te doorstaan. En alle zeven deelnemers slaagden in de missie. Maar in een wedstrijd kan slechts één winnaar zijn. En die plaats viel te eer aan Carl Van Droogenbroeck. Hij imponeerde de jury met zijn cocktailcreatie 'Don's Resurrection', een naam die verwijst naar Don Julio tequila, met een knipoog naar de film The Godfather. De tweede en de derde plaats van deze World Class Belgium waren respectievelijk, net zoals tijdens de eerste preselectie, voor Dries Botty van het Blankenbergse L'Apereau en voor Dieter Van Roy van het Antwerpse Josephine's.

V.l.n.r.: Dieter Van Roy, Carl Van Droogenbroeck
en Dries Botty

Op naar de Europese finale van World Class, die plaatsvindt op 28 en 29 mei in Madrid. De barman die daar wint, gaat door naar de Diageo Reserve Brands World Class Global Final op de Azamara, een cruiseboot die de Middellandse Zee bevaart en die aanmeert in Nice, Monte Carlo, Saint-Tropez, Ibiza en Barcelona. Daar neemt hij het op tegen andere landfinalisten uit de hele wereld. Ik wens alvast, met de duim omhoog, heel veel succes aan Jeroen Van Hecke en Carl Van Droogenbroeck!

En als extraatje hierbij het recept van de winnende cocktail 'Don's Resurrection' van Carl Van Droogenbroeck.

Ingrediënten

40 ml Don Julio Reposado
20 ml Talisker 10 jaar
20 ml Vermouth del Professore
5 druppels Absinthe Un Emile
5 druppels Old Time Bitters van The Bitter Truth

Bereiding

Voeg alle ingrediënten in een mixing glas.

Met behulp van een smoking gun maak je rook van rozemarijn en tijm en deze rook vang je vervolgens op in een karaf.

De inhoud van het mixing glas giet je langzaam over in de karaf met rook. Vervolgens een tiental keren draaien met de karaf zodat de rook wordt opgenomen door de cocktail.

Schenk de cocktail opnieuw in het mixing glas. 

Voeg voldoende ijsblokjes toe, dit wil zeggen: zorg ervoor dat de cocktail maximum tot in de helft van het ijs komt. Vervolgens gaan we roeren. Hiervoor heb je als richtlijn dat als je 45 seconden roert (stirren), we een verwatering zullen hebben van 50% en een temperatuur van ongeveer -2 °C. De 45 seconden kunnen uiteraard variëren naargelang hoe snel je roert (stirren) en de kwaliteit van het ijs.

Snij een lookteentje in twee en leg beide stukjes in een fijn zeefje. Vervolgens schenken we onze cocktail over de look in ons glaasje.

Als garnering zet je een blaadje basilicum tegen de rand van het glaasje.


Gezondheid!
De foodmadam.

Geen opmerkingen: