De Foodmadam

De Foodmadam

maandag 13 mei 2013

Antwerpen Proeft 2013

Een koude en natte zondagnamiddag houdt een echte foodie niet tegen om een culinair outdoorfestival als Antwerpen Proeft te bezoeken. Gehuld in een warme jas en voorzien van een stevige paraplu trok ik met mijn geliefde naar de prachtige evenementensite Waagnatie op het Eilandje in Antwerpen. Daar kwamen we terecht in een heus culinair dorp, waar dertig toprestaurants, sterrenchefs en bistro's hun gerechten in degustatievorm aanboden. Hoewel de keuze uit het grote aanbod amuses geen makkelijke opgave was, hebben we ons uiteindelijk laten verleiden door de volgende vijf proevertjes.

De schone van Boskoop - Wouter Keersmaekers

Ik heb het geluk gehad om al eerder te mogen proeven van Wouter Keersmaekers zijn kookkunsten, en ook nu viel ik voor de charmes van zijn zelfgemaakte kalfsworst met truffel en stoemp van meisavooi. Wouter weet als geen ander om 'vergeten groenten' terug tot leven te wekken, en hij mag dan ook beschouwd worden als de ambassadeur van de meisavooi. Helaas kweken nog slechts vier groentetelers in en rondom Sint-Katelijne-Waver deze heerlijke groente. Ik ben een voorstander van eenvoud en puurheid op het bord, en het gerechtje van Wouter Keersmaekers voldeed hier helemaal aan. Een puur smaakbommetje dat vonken gaf in de mond. Mijn favoriet op deze Antwerpen Proeft.


La Chapelle - Nick Bril en Sergio Herman 

Het bordje van Nick Bril en Sergio Herman was een voorproevertje van wat ons te wachten staat, want La Chapelle opent pas in januari 2014 de deuren. La Chapelle wordt het derde restaurant van Sergio Herman. Nick Bril, huidige chef van Sergio Herman, zal de zaak runnen. Op het bord een ziltige salade van Zeeuwse asperges en zeekraal, jong lamsoor, luchtige geitenkaas, gedroogde entrecote van Dierendonck en jonge kruiden en bloemen. Een beeldig plaatje vol complexe en heerlijke smaken. Veelbelovend!


't Zilte - Vicky Geunes

Vicky Geunes en zijn team presenteerden een bordje met gelakt melkvarken met octopus, gebakken rijstcrème en frisse komkommer. Fijnheid en topkwaliteit typeerden dit gerecht, het melkvarken smolt werkelijk weg in mijn mond. 't Zilte, gelegen op de negende verdieping van het MAS, is een restaurant dat zeker op mijn verlanglijstje staat. Genieten van topgerechten met daarbij een schitterend panorama over 't stad van Antwerpen, dat is leven en beleven.


Kaasaffineurs Michel Van Tricht & zoon

Kaasaffineurs Michel Van Tricht & Zoon konden ons verleiden met hun proeversbordje met kazen en begeleidende bieren. De fruitig-zoute Gruyère Réserve versmolt in de mond met de fruitige en licht bittere smaak van Triple d'Anvers. Een schitterende combinatie. De complexiteit van het tweede proevertje, een zout-bittere Torta e Oveja met een zuurzoete Liefmans Goudenband, kon noch mij als mijn partner echt bekoren. Maar gelukkig maakte de prachtige samenhang van de zout-bittere roquefort 'Le Vieux Berger' en de bitter-fruitige Duvel Tripel Hop alles goed. En hoewel ik helemaal niet in zwijm val voor de klassieke Duvel, heeft deze Duvel Tripel wel mijn hart weten te veroveren.


Chocolatier Pierre Marcolini

Een onweerstaanbare afsluiter van deze degustatie-wandeling waren de chocolade juweeltjes van Pierre Marcolini: makaron met chocolade, amandelcake, pavé chocolaatje, biscuit praliné, gekarameliseerde cacao, praline van citroencrème, ganache van verse framboos, nougatine praline. Het stukje amandelcake voldeed helaas niet aan onze verwachtingen, maar de chocolade-creaties waarvoor Pierre Marcolini bekend staat, waren een voor een pareltjes op de tong. 


Spijt dat je dit culinaire outdoorfestival gemist hebt? Geen nood, want op 7, 8 en 9 juni 2013 kun je een bezoekje brengen aan Limburg Proeft, het kleine broertje van deze Antwerpen Proeft. En ook daar staan verscheidene hoogstandjes en lekkere proevertjes op het programma. Laat ons enkel hopen dat het zonnetje er dan wel zin in heeft!


Culinaire groeten,
De foodmadam

1 opmerking:

Becolvenier zei

Great Post. If you are looking for the best restaurant in Antwerp. The House Colvenier serves over a delicious dish with a unique experience.

Restaurant Antwerpen