De Foodmadam

De Foodmadam

maandag 15 april 2013

De lekdreef in AverbodeZondag 14 april 2013. Eindelijk de eerste mooie lentedag! Dat moet gevierd worden met een lekker ijsje. We springen in onze auto en zetten koers richting Averbode. Want daar ligt de befaamde ‘lekdreef’, een begrip in de streek van het Hageland en dé place-to-be voor een overheerlijk ijsje. Sinds jaar en dag staan in de zanderige dreef tegenover de abdij van Averbode verschillende ijskarretjes gestationeerd. De goedgemutste ijsventers scheppen het ene ijsje na het andere. Hier kan je nog proeven van écht ambachtelijk roomijs.


Eenmaal we onze auto zijn kwijtgeraakt, flaneren we naar de ijskarretjes. We zijn blijkbaar niet de enigen die de lente feestelijk willen verwelkomen. Jonge koppeltjes, bejaarde echtparen, huppelende kinderen, uitgewaaide fietsers, zelfs onze viervoetige vrienden staan te popelen om een lekker ‘cremmeke’ te likken. En het is aanschuiven geblazen. Hoewel je helemaal niet lang op je ijsje hoeft te wachten, want de ijsjesscheppers kunnen er weg mee! Hoorntjes met bollen vanille, mokka, chocolade, stracciatella, aardbeien en pistache passeren de revue.


Overal zitten en staan mensen en dieren te genieten van het zonnetje én van hun ijsje. Het leven kan mooi zijn. Wij kiezen een vrij plekje op een van de houten bankjes in de dreef. Ik neem nog snel even een fotootje van mijn verrukkelijke herinnering aan deze eerste lentedag en laat het mij dan met veel smaak welgevallen. Op naar de zomer!


Ook zin gekregen in een lekker ijsje van de lekdreef in Averbode? 
Van april tot oktober kun je de ijskarretjes elke dag vinden van 12 uur 's middags tot 30 minuten voordat het donker wordt. Van oktober tot maart staan de karretjes enkel gestationeerd tijdens de weekends en op feestdagen, als het weer het toelaat. 
Kom je met de auto? Stel je GPS in op de 'Abdijstraat' en niet op de 'lekdreef'. De naam lekdreef wordt gebruikt in de volksmond. 
Maak je er graag een daguitstap van? In de omgeving van de lekdreef kun je zalig fietsen en wandelen. Breng ook even een bezoekje aan de abdij van Averbode vlakbij de ijskarretjes. De spiegelvijver op het plein is een plaatje. En ga als foodliefhebber zeker even snuisteren tussen de vele kookboeken in het abdijwinkeltje. Leuk! Alle informatie over toeristische uitstappen vind je terug op de site van Toerisme Vlaams-Brabant.


Veel foodplezier,
De foodmadam.

Geen opmerkingen: